Glas Javnosti

Severna Koreja spremna da pošalje 50.000 specijalaca da pomognu Rusiji (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja se sprema da pošalje 50.000 vojnika iz svojih oružanih snaga u borbene misije kao podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Ovu tvrdnju je izneo ratni dopisnik ruske državne televizije.

U svom video-snimku na Jutjubu, Aleksander Sladkov, iskusni ruski novinar specijalizovan za vojna pitanja, tvrdi da je Severna Koreja čvrsto povezana sa Rusijom u sukobu koji je u toku.

On je dodao da je Pjongjang spreman da doprinese naporima tako što će poslati svoje trupe da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji – termin koji Moskva obično koristi umesto da se sukob naziva ratom sa Ukrajinom.

Sladkov je rekao da su impresivne snage od najmanje 50.000 severnokorejskih vojnika spremne da pomognu ruskoj vojsci, a odluka o njihovom raspoređivanju za borbu u Ukrajini mogla bi biti doneta u svakom trenutku.


Sladkov je opisao kako je Severna Koreja navodno objavila poziv za dobrovoljce, koji su voljni da učestvuju u ruskim operacijama u Ukrajini, a samo prvog dana oko 800.000 pojedinaca izrazilo je želju da se pridruži.

Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, navodno je izjavila da je njena zemlja "na istom kursu" kao i Rusija, implicirajući da Severna Koreja podržava rusku tačku gledišta o sukobu.

Čak je i sama Kim Jo Džong izjavila da bi potencijalno mogao da izbije rat između Severne Koreje i Sjedinjenih Država.

"Razgovarao sam sa svojim prijateljem, šefom organizacije korejskih ratnih veterana. Nedavno je bio ovde. Pitao sam: "Šta vi imate?", rekao je, "50.000 specijalaca je spremno za raspoređivanje", rekao je Sladkov.

Sladkovljeva tvrdnja dolazi nakon što je vojni analitičar iz Kijeva prokomentarisao mogućnost da Severna Koreja pruži vojnu pomoć Rusiji.


Ideja o potencijalnom učešću severnokorejskih trupa u sukobu u Ukrajini nije nova i o njoj su ranije raspravljali različiti stručnjaci i zvaničnici.

Međutim, budući da Sladkovljevi komentari dolaze iz izvora, to ukazuje da spekulacije postaju sve ozbiljnije i da su napredovale.

U novembru 2022. SAD su tvrdile da Rusija nabavlja oružje od Severne Koreje i da ga koristi u sukobu sa Ukrajinom. U pojedinim medijima je čak saopšteno da je Severna Koreja isporučila rakete i projektile Vagnerovim borcima.

Međutim, i Rusija i Severna Koreja odbacile su ove tvrdnje Sjedinjenih Država.Glas javnosti/B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR