Glas Javnosti

U Ugandi potvrđen anti - gej zakon

Svet
Autor: Glas javnosti

Ustavni sud Ugande potvrdio je takozvani anti-gej zakon kojim se dozvoljava smrtna kazna za "težu homoseksualnost".

Taj zakon koji je predsednik Ugande Joveri Museveni potvrdio u maju prošle godine, podržavaju mnogi u toj istočnoafričkoj zemlji, ali je javno osuđen od strane aktivista za ljudska prava i međunarodne zajednice.
 
Aktivisti su osporili zakon pred Ustavnim sudom, međutim sud je odbio da ga obori, obrazlažući da je on legalno donet od strane parlamenta i da ne krši ustav zemlje, a poručio je i da pripadnici gej zajednice ne bi smeli da budu diskriminisani kada traže lekove.

Zakon definiše "težu homoseksualnost" kao slučajeve homoseksualnih odnosa sa maloletnim i drugim kategorijama ugroženih lica, ili kada je počinilac zaražen virusom HIV. Osumnjičeni za "pokušaj teške homoseksualnosti" može biti kažnjen zatvorom do 14 godina, a za krivično delo "homoseksualost u pokušaju" kazna je do 10 godina.

Homoseksualnost je već nezakonita u Ugandi prema zakonu koji potiče još iz kolonijalne ere koji je kriminalizovao "protivprirodnu seksualnu aktivnost". Kazna za to delo je doživotni zatvor.

Ujedinjene nacije su izrazile duboku zabrinutost kada je zakon donet, kancelarija UN za ljudska prava ga je nazvala "receptom za sistematsko kršenje prava" LGBTQ+ osoba i drugih manjina, a Svetska banka je stopirala nove kredite Ugandi, rekavši da su "neophodne dodatne mere kako bi se osiguralo da projekti budu usklađeni sa ekološkim i društvenim standardima banke".
 
Predsednik SAD Džozef Bajden je taj zakon nazvao "tragičnim kršenjem univerzalnih ljudskih prava".

Homoseksualnost je nezakonita u 30 od 54 država afričkog kontinenta. Mnogi Afrikanci takvo ponašanje smatraju uvezenim sa Zapada, a ne seksualnom orijentacijom.

Glas javnosti /N06S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR