Glas Javnosti

AUTOVAO SE : Prvi predsednik u baltičkim državama koji se deklarisao kao homoseksualac

Svet
Autor: Glas javnosti

Dugogodišnji i popularni ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič dobio je izbornu trku za predsednika države jednim glasom poslanika više od broja glasova potrebnih za pobedu.

Rinkevič, koji se 2014. godine u javnosti izjasnio kao homoseksualac, biće prvi predsednik u baltičkim državama, u kojima postoji manja tolerancija prema seksualnim manjinama nego u zapadnoj Evropi, koji se javno deklarisao kao gej.

Šef letonske diplomatije od 2011. godine dobio je od 100 poslanika parlamenta 52 glasa. Aktuelni predsednik Egils Levits, koji je na funkciji od 2019. godine, nije tražio reizbor. Rival Rinkeviča, biznismen Uldis Pilens, dobio je 25 glasova u trećem krugu glasanja između dva preostala kandidata, nakon što je treća kandidatkinja Elina Pinto odustala od takmičenja.

Rinkevič (49) je radio kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane i kao novinar na Letonskom radiju 1990-ih.

Kao ministar spoljnih poslova uživao je veliku popularnost zbog svog tvrdog stava prema susednoj Rusiji i njegove nepokolebljive podrške Ukrajini koja je pod napadom Moskve. Levits, za koga se očekivalo da će se kandidovati za reizbor, rekao je da je razočaran što stranke u tropartijskoj koalicionoj vladi premijera Krisjanisa Karinsa nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog kandidata i da se neće kandidovati.

Predsedništvo Letonije je uglavnom ceremonijalna funkcija, a šef države deluje uglavnom kao lider javnog mnjenja i objedinjujuća ličnost u državi u kojoj skoro trećina stanovnika govori ruski. Rinkevič se kandidovao kao kandidat njegove i Karinsove stranke Novo jedinstvo.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR