Glas Javnosti

U SAD u decembru 216.000 novih radnih mesta, znak zdrave ekonomije

Svet
Autor: Glas javnosti

U SAD je u decembru otvoreno 216.000 novih radnih mesta, što je najnoviji znak da američko tržište rada ostaje otporno uprkos naglom povećanju kamatnih stopa.

Danas objavljen izveštaj američke vlade pokazao je da je u decembru znatno premašen broj od 173.000 novih radnih mesta, koliko je otvoreno u novembru.

Stopa nezaposlenosti je ostala nepromenjena u decembru - 3,7 odsto, i to je 23. mesec zaredom da je ispod 4,0 odsto.

Neki detalji izveštaja, međutim, mogu da razočaraju borce protiv inflacije u Federalnim rezervama, centralnoj banci SAD, koji bi sada mogli da odlože smanjenje referentne kamatne stope.


Prosečne zarade po satu, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, porasle su 4,1 odsto u decembru, dok je taj rast u novembru bio 4,0 odsto. To bi moglo da oteža nastojanje Federalnih rezervi da uspore inflaciju kako bi je približili cilju od 2,0 odsto.

Ipak, posmatrano u celini, decembarski izveštaj o radnim mestima ukazuje na zdravu ekonomiju, s obzirom na stabilan rast broja radnih mesta, povećanje plata i usporavanje inflacije.

Uprkos tome, ankete pokazuju da su mnogi Amerikanci nezadovoljni ekonomijom. Taj jaz, koji će verovatno biti važna tema na predsedničkim izborima u novembru, zbunjuje ekonomiste i političke analitičare.

Ključni faktor je ogorčenje javnosti višim cenama. Iako inflacija već godinu i po dana pada manje-više postojano, dugotrajni finansijski i psihološki efekti najtežeg udara inflacije u poslednje četiri decenije utiču na mnoge Amerikance.

Cene su i dalje 17 odsto više u odnosu na period pre početka skoka inflacije i još rastu. Istraživači i ekonomisti navode da nikada nije postojao tako veliki jaz između zdravlja ekonomije i njene percepcije.

Prema istraživanju agencije Asošiejted pres i Centra za istraživanje javnog mnjenja Nork (NORC), sprovedenom u novembru, oko 75 odsto ispitanika opisalo je ekonomiju kao lošu, dok su dve trećine rekle da su im troškovi povećani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR