Glas Javnosti

Saudijski fond najveći investitor u 2023. godini

Svet
Autor: Glas javnosti

Saudijski državni investicioni fond (PIF) lane je činio približno četvrtinu ukupnih ulaganja državnih stabilizacijskih fondova širom sveta, koja su se približila nivou od 124 milijarde dolara, pokazao je najnoviji izveštaj.

Saudijski PIF uložio je u 2023. čak 31,5 milijardi dolara, u poređenju s ukupno uloženih 123,8 milijardi u zemljama širom sveta, pokazuju podaci preliminarnog godišnjeg izveštaja Global SWF, specijalizovane kompanije za praćenje podataka u sektoru.

Iako se u izveštaju ne navode pojedinačna ulaganja saudijskog fonda, pažnju sportske javnosti privukla je njegova izdašna potrošnja na fudbal i golf, primećuje Rojters.

Zahvaljujući snažnom rastu cena deonica na globalnim tržištima u završenoj godini, imovina kojom upravljaju državni imovinski fondovi dostigla je rekordnih 11,2 biliona dolara.

Ukupna potrošnja stabilizacijskih fondova na energetsku tranziciju, u rasponu od zelenog vodonika do rudarenja litijuma, takođe je dostigla rekord, od 25,9 milijardi dolara. Potrošnja je ipak lane bila manja za petinu nego u 2022, navodi se u izveštaju.

Singapurski GIC, koji je bio na vrhu svetske liste u poslednjih šest godina, gotovo je prepolovio ulaganja u 2023, uprkos uplaćene 144 milijarde dolara s računa centralne banke.

U prognozama za 2024. Global SWF procenjuje da će imovina državnih investicionih fondova, uključujući stabilizacijske, fondove centralne banke i penzione fondove, premašiti prethodni rekord iz 2021, kada je dostigla ukupno 50,8 biliona dolara, zahvaljujući nerealizovanim kapitalnim dobicima u proteklih godinu dana.

Glas javnosti /B09S

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR