Glas Javnosti

U POLJSKOJ ISTORIJI NAJSTARIJA OSOBA: Druga najstarija osoba na svetu preminula u 116. godini

Svet
Autor: Glas javnosti

Poljakinja Tekla Junjevič, druga najstarija osoba na svetu, umrla je u 116. godini, saopštio je njen unuk za poljsku televiziju TVN24.

Tekla Junjevič je rođena 1906. godine u Krupskom, selu u oblasti Lavova u sadašnjoj Ukrajini, koje je u to vreme bilo u sklopu Austrougarskog carstva, prenosi N1.

Imala je 12 godina kada je Poljska postala nezavisna 1918. godine. Ona se smatra najstarijom osobom u poljskoj istoriji.


Do Drugog svetskog rata, Tekla Junjevič je živela u svom rodnom kraju, pripojenom Poljskoj u međuratnom periodu, zajedno sa suprugom koji je radio u rudarskoj industriji.

Porodica Junjevič je potom otišla u egzil u jugozapadnu Poljsku, nakon što je oblast Lavova pripojena Sovjetskom Savezu 1945. godine.

„Tekla je ostala nezavisna do svoje 103. godine. Volela je filmove, emisije o istoriji, igre sa kartama, čitanje, družila se i putovala“, saopštila je opština Glivice na jugozapadu Poljske, gde je Junjevičeva živela od 1945. godine.


Tekla Junjevič ima petoro unučadi, četvoro praunučadi i četvoro čukununučadi, dok je njena najmlađa ćerka (93) još živa.

Francuskinja Lusil Randon (118) je i dalje je najstarija osoba na svetu, od smrti Japanke Kane Tanake, preminule 19. aprila u 119. godini.

Marija Branjas Morera, Hispanoamerikanka od 115 godina, sada je druga najstarija osoba na svetu, prema podacima američke Gerontološke istraživačke grupe.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR