Glas Javnosti

POLJSKA NAPUŠTA EU? Vlada je na putu ka 'Polegzitu'!

Svet
Autor: Glas javnosti

Vladajuća partija Pravo i pravda brani odluku Ustavnog suda da odbaci presudu Evropskog suda pravde kojom se suspenduju nacionalni zakoni, dok opozicija upozorava da je Poljska započela "polegzit".

Varšava nastavlja da "igra po živcima" Brisela, tako da se mnogi pitaju da li je u toku "polegzit" – izlazak iz pravnog sistema Evropske unije. Ustavni sud Poljske presudio je da je odluka Evropskog suda pravde koja se tiče poljskog pravosuđa u suprotnosti s Ustavom te zemlje i da nije obavezujuća.

Ustavni sud, u kojem većinu čine ljudi lojalni vladi, zauzeo je stav da su domaća pitanja koja se tiču pravosuđa u isključivoj nadležnosti poljskih vlasti i zakonodavstva, iako je Poljska članica Evropske unije.

Odluku Ustavnog suda posmatrači tumače kao potez poljske desničarske vlade s ciljem podrivanja snage zakona EU u toj državi i kao udaljavanje Varšave od evrobloka.

Ovakav potez dolazi u vreme rastuće frustracije u Briselu zbog borbe EU da se reši problem odstupanja od vladavine prava u pojedinim državama članicama, uključujući i Poljsku. Zbog svega u EU raste pritisak da se Poljskoj smanji finansiranje pošto ugrožava vladavinu prava.

"Uz najbolju volju za tumačenje Ustava, u njemu je nemoguće pronaći ovlašćenja Suda EU da suspenduje poljske zakone koji se odnose na sastav poljskih sudova", izjavio je sudija Ustavnog suda Bartlomjej Sohanski.

Presuda u Varšavi rezultat je postupka koji je Brisel pokrenuo protiv Poljske, u sklopu kojeg je Evropski sud u Luksemburgu prošle godine poručio ovoj članici EU da suspenduje veće, koje je osnovano s ciljem da disciplinuje sudije. Tim povodom Disciplinsko veće Vrhovnog suda zatražilo je ocenu ustavnosti te suspenzije.

Kritičari ovo veće vide kao sredstvo za kažnjavanje onih koji su kritični prema promenama u poljskom pravosudnom sistemu, pokrenutim nakon što je stranka Pravo i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog formirala vladu 2015. godine.

Te pravosudne promene dovele su Poljsku na put sukoba s EU, a presuda Ustavnog suda dodatno će rasplamsati konflikt. Pogotovo što se očekuje da će Ustavni sud Poljske uskoro presuditi da li zakoni EU uopšte imaju prioritet u odnosu na Ustav Poljske.

Odluka poljskog Ustavnog suda odjeknula je kao zvono na uzbunu u svim političkim porodicama u Evropskom parlamentu.

"Veoma zabrinut presudom poljskog Ustavnog suda", tvitovao je Manfred Veber, šef najjače parlamentarne grupe – Evropske narodne partije: "Ovo bi trebalo da posluži kao upozorenje svim Poljacima koji su zaista proevropski orijentisani i žele evropsku budućnost za svoju decu i unuke: vaša vlada je očigledno na putu ka Polegzitu".

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda, pak, optužuje EU da se upliće u nacionalno pravo i da donosi sopstvene zakone osporavanjem pravosudne reforme, za koju kažu da je potrebna kako bi sudovi bili uspešniji u svom radu, ali i da bi se uklonili ostaci komunističkog uticaja u pravosuđu.

"Srećom, Ustav i normalnost pobedili su pokušaj mešanja u unutrašnja pitanja države članice, u ovom slučaju Poljske", poručio je ministar pravosuđa Zbignjev Zjobro.

Opozicione partije i organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde kako je cilj sporne reforme koju je progurao PiS da se poveća politička kontrola nad sudovima i da bi na kraju takva vrsta preispitivanja prvenstva prava EU mogla da rezultira izlaskom Poljske iz unije.

"U procesu smo pravnog ’polegzita’, koji se odvija korak po korak", kaže za "Gardijan" Adam Bodnar, poljski nezavisni ombudsman za ljudska prava.

I bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, sada šef opozicione stranke Građanska platforma, optužio je vladajuću populističku stranku da "napušta EU", poručivši: "Samo mi Poljaci možemo tome uspešno da se suprotstavimo".

Pojedini stručnjaci ipak sumnjaju da je poljsko suprotstavljanje primatu prava EU znak da ova zemlja stvarno namerava da napusti Uniju. Sve ankete pokazuju da je članstvo EU i dalje veoma popularno među Poljacima.

Loran Peš, profesor evropskog prava na Univerzitetu Midlseks u Londonu, smatra da bi namerni izlazak iz samog bloka za Poljsku bio "političko samoubistvo", predviđajući umesto toga "’polegzit’ iz pravnog poretka EU".

Evropski sud pravde utvrdio je da novi disciplinski režim u Poljskoj, koji se odnosi na sudije Visokog suda, krši zakon EU. Sud je ocenio da se novi disciplinski sistem u Poljskoj može "iskoristiti u političke svrhe" da napravi pritisak na sudije, njihove odluke, a samim tim i da utiče na nezavisnost sudstva. Najviši evropski sud je tako podržao žalbu Evropske komisije na pravosudne reforme koje se sprovode u Poljskoj.

(Glas javnosti/Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR