Glas Javnosti

U Francuskoj otkrivena fabrika za falsifikovanje cigareta

Svet
Autor: Glas javnosti

U jednom malom gradu na zapadu Francuske otkrivena je oprema neophodna za proizvodnju, pakovanje i distribuciju falsifikovanih cigareta, kao i stambena jedinica za radnike napravljena sa ciljem da oni ne izlaze iz fabričkog kruga. Žandarmi su u složenoj višednevnoj akciji u blizini Ruana demontirali najveću tajnu fabriku cigareta do sada otkrivenu u Francuskoj, prenosi Beta.

Zaplenjeno je više od 100 tona proizvoda  – 55 tona cigareta, 50 tona etiketa, filtera, papira, ambalaže i 18 tona ostataka duvana i otpada od cigareta.

Preprodajna cena falsifikovanog duvana procenjena je na 13,7 miliona evra, saopštila je Nacionalna žandarmerija.

Istraga je pokrenuta nakon što su u decembru 2021. godine otkrivene falsifiovane cigareta na carini u Poansiju, u Parizu. Potom su otkrivene dve tajne radionice: mesto za pakovanje u La Longvilu (na severu) i skladište, takođe u Poansiju.


Evropska policijska kancelarija (Europol) je krajem 2022. godine upozorila žandarme na to da se međunarodna trgovina cigaretama odvija u industrijskoj zoni u blizini Ruana, nakon čega su oni 12. januara otkrili integrisanu fabriku.

Fabrika, u koju je tada ušlo oko šezdeset žandarma, obuhvata tri pogona: proizvodni pogon sa dve linije, jedan za pravljenje cigareta od sirovog duvana i drugi za pakovanje u pakete, a zatim i u paklice sa imenom poznatog proizvođača. Tu je i prostor za skladištenje u kome se kutije cigareta pakuju u karton na paletama. U fabričkom krugu nalaze se i dnevni boravak i spavaonica sa petnaest kreveta.

Svi zaplenjeni proizvodi su odmah uništeni, kao i mašine za proizvodnju, saopšteno je iz Žandarmerije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR