Glas Javnosti

U BRISELU DANAS O BALKANU: Atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine komplikovana

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu kao prvu tačku dnevnog reda imaće angažman i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS). U dokumentu se navodi da poslednjih meseci "nije bilo napretka u dijalogu", a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine "i dalje komplikovana".

- Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije - navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemlja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na "visok nivou anažovanja sa Beogradom i Prištinom". Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u "najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona".

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao niedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sakcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH. Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovarće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumantalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Ministri neće danas usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitranu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boraviće danas u Belgiji, gde će razgovarati sa zvaničnicima EU, učestovati na ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i konferenciji koju organizuje Evropski koledž iz Briža.

Selaković će najpre u Briselu učestvovati na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a potom u Brižu na konferenciji "Razgovor a o budućnosti Evrope - perspektive i uloga zapadnog Balkana", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije će se u Briselu odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, komesarom za susedsku politku i proširenje Oliverom Varhejijem, kao i potpredsednicom Evropske komisije i komesarkom za vrednosti i transparentnost Verom Jurovom.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR