Glas Javnosti

Turska još ne daje "zeleno svetlo" Švedskoj za ulazak u NATO

Svet
Autor: Glas javnosti

Komisija za spoljne poslove odložila je glasanje o kandidaturi Stokholma kako bi se o tom pitanju još razgovaralo.

Turska neće završiti ratifikaciju kandidature Švedske za članstvo u NATO-u na vreme kako bi se na sastanku ministara spoljnih poslova Alijanse održala ceremonija njenog pristupanja, tvrde izvori Rojtersa, koji navode da je o tome obavešten i NATO.

Komisija za spoljne poslove turskog parlamenta odložila je prošle nedelje glasanje o kandidaturi Švedske kako bi održala dalje razgovore na tu temu. Svoju debatu o tom pitanju, oni će najverovatnije nastaviti u utorak ili sredu, rekao je jedan od izvora. 

Ministri inostranih poslova NATO-a sastaju se u Briselu tih dana, 28. i 29. novembra, a u zapadnom odbrambenom bloku bilo je onih koji su se nadali da će se u to vreme slaviti i pristupanje Švedske.

I Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO, u maju prošle godine nakon početka ruske Specijalne vojne operacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prigovorio na oba zahteva zbog, kako je rekao, toga što nordijske nacije nisu dovoljno učinile u borbi protiv terorizma, kao i zbog njihovog trgovinskog embarga za odbranu.

Turska je na kraju "propustila" Finsku, ali za Švedsku vrata bloka još nije otvorila. Turska se smatra glavnom švedskom preprekom za pristupanje, iako njeno članstvo u zapadnom vojnom savezu nije još odobrila ni Mađarska.


Predlog zakona o ratifikaciji članstva Švedske, pre Parlamenta treba da odobri turska komisija za spoljne poslove. "Ulaznica" Stokholma za NATO zatim stiže na potpisivanje Erdoganu kako bi on zaključio proces zbog čije su dužine zapadni saveznici Ankare već frustrirani.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR