Glas Javnosti

SVE VIŠE HAKOVANJA: Evo čime se sajberi služe

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

U Srbiji raste broj korisnika interneta, ali većina nema dovoljno informatičkog znanja i postaje lak plen lažnih banaka ili dostavnih službi

Finansijske institucije i organizacije trebalo bi da pojačaju sajber-odbranu sledeće godine, jer će pretnje rasti zbog veštačke inteligencije i pojačane automatizacije, upozorili su stručnjaci kompanije „Kasperski”. U predviđanjima za 2024. godinu, oni prognoziraju porast sajber-napada, zloupotrebu sistema za direktna plaćanja, ponovnu pojavu brazilskih bankarskih „trojanaca” i sve više rizika za poslovanje kompanija.


– Očekuje se porast ovih napada zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koji oponašaju legitimne kanale komunikacije. Osim toga, postoji opasnost da će sajber-kriminalci iskoristiti popularnost sistema direktnog plaćanja, što može da dovede do pojave „malvera” i većeg korišćenja trojanaca u mobilnom bankarstvu – kažu stručnjaci „Kasperskog”. Kako za Politiku kaže Vojislav Rodić, IT konsultant, kod nas već postoje različite vrste zloupotreba u slučajevima kada se korisnik navede da „klikne” na poruku koja mu stiže od banke, provajdera ili dostavne službe. Poznati logo ga ne navodi ni na kakvu sumnju, ali u stvari samo malo više informatičkog znanja je dovoljno da se shvati da je reč o prevari.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR