Glas Javnosti

Hakeri imaju novu strategiju: Prete tužbom nadležnim organima

Svet
Autor: Glas javnosti

Grupa sajber kriminalaca podnela je žalbu protiv jedne od svojih žrtava, u kojoj je, kako bi izvršila pritisak da plati otkupninu, optužila da je prikrila sajber napad.

Ozloglašena hakerska grupa podnela je žalbu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti protiv jedne od svojih žrtava, u kojoj je optužila pogođenu kompaniju da je prikrila od svojih klijenata da se sajber napad desio. Američki zakon zahteva od kompanija koje su pretrpele sajber napad da o tome informišu svoje partnere u roku od četiri dana.


Iza žalbe i navodnog napada stoji ALPHV (BlackCat), grupa sajber kriminalaca poznata po svojim metodama ucene, koja je prethodno na internet procurila slike golih pacijenata nakon što je hakovala sisteme jedne bolnice.

Ovog puta, žrtva je MeridianLink, kompanija koja pruža digitalna rešenja bankama i finansijskim insitucijama, a koju su hakeri napali 7. novembra. Kako MeridianLink nije odgovarao na zahteve hakera za otkup ukradenih podataka, ALPHV je rešio da na nesvakidašnji način izvrši pritisak.


Žalba američkoj Komisiji za hartije od vrednosti
Kako bi naterali MeridianLink da plati, hakeri su podneli žalbu američkoj Komisiji za hartije od vrednosti i istu podeili na svom sajtu na darkweb-u, a da je formular zaista podnet se može videti na snimcima ekrana koje je podelio sajt BleepingComputer.

Kako tvrde sajber kriminalci, protiv kompanije je podneta žalba jer je bila uključena u "značajan proboj sistema koji je uticao na podatke klijenata i operativne informacije", a to nije prijavila nadležnim organima. ALPHV je MeridianLink-u dao rok od 24 sata da plati otkup pre nego što poverljivi podaci budu objavljeni na internetu.


"Na osnovu dosadašnje istrage, nismo identifikovali dokaze o neovlašćenom pristupu našim platformama, a incident je izazvao minimalan prekid poslovanja", rekao je MeridianLink u izjavi za BleepingComputer.

Nova metoda ucene je do sada nezabeležena u svetu sajber kriminala. Hakerske grupe su na razne načine pokušavale da izvrše pritisak na svoje žrtve, ali nijedna nije otišla toliko daleka da obavesti nadležne organe.

Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR