Glas Javnosti

TikTok ponovo dostupan Rusima

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki Senat je izglasao zabranu kineskoj kompaniji da poseduje TikTok, čime je pokrenuo debatu o tome da li ta odluka krši pravo Amerikanaca na slobodu govora.

U trenutku u kom su SAD Kinezima postavile ultimatum – da će zabraniti jednu od najpopularnijih aplikacija na svetu ukoliko se Kina ne povuče iz vlasništva – TikTok je ponovo počeo da radi u Rusiji.

TikTok ponovo funkcioniše na operativnom sistemu IOS. Agencija prenosi da se korisnicima prikazuju novi video snimci, ali da oni sami i dalje ne mogu da dele svoje snimke. 

Međutim, upravnica ruske Lige za bezbednost interneta Ekaterina Mizulina izvestila je na Telegramu da koristi TikTok bez ikakvih ograničenja.

U rano proleće 2022. godine predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje širenje dezinformacija o delovanju Oružanih snaga Rusije i pozivanje na sankcije Rusiji.

Nakon ovoga, kineska društvena mreža TikTok saopštila je da će zbog tog zakona prestati sa distribucijom novog sadržaja u Ruskoj Federaciji.

TikTok je aplikacija za kreiranje i gledanje kratkih video zapisa, u vlasništvu kineske kompanije "Bajtdens" koja ima sedište u Los Anđelesu i Singapuru.

Američki Senat je izglasao zabranu "Bajtdensu" da poseduje TikTok, čime je pokrenuo debatu o tome da li ta zabrana krši pravo Amerikanaca na slobodu govora.

Zakon kompaniji "Bajtdens" daje rok od godinu dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom, nakon čega bi društvena mreža koju trenutno koristi 170 miliona mogla da bude zabranjena.


Mnogi američki korisnici TikToka smatraju da njihova vlada želi da zabrani aplikaciju kako bi cenzurisala i kontrolisala kompromitujuće vesti i informacije o SAD koje se na TikToku inače lako šire i dospevaju do zainteresovane javnosti.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR