Glas Javnosti

TEŠKI DAN ZA SRBIJU: U ponedeljak u Briselu se sastaju Vučić i Kurti

Svet
Autor: Glas javnosti

Nova runda pregovora Beograda i Prištine održava se u ponedeljak. U Briselu će biti težak dan, kaže premijerka Ana Brnabić. Očekuje formiranje Zajednice srpskih opština posle 10 godina čekanja. Ista očekivanja imaju i Evropa i Amerika. U međuvremenu, predsednik Vučić je razgovarao sa američkim diplomatom Derekom Šoleom, kojem je preneo da o evropskom planu može da razgovara uz jasno određena ograničenja.

Pozivi, sastanci, pisma


Dan posle Beograda, pismo troje autora stiglo je u Prištinu. Predsednik Francuske, nemački kancelar i italijanska premijerka od Aljbina Kurtija očekuju da primeni sve dogovorene sporazume, što znači i formiranje Zajednice srpskih opština. Uoči sutrašnjeg sastanka, sumiraju očekivanja o glavnoj temi.

"Uvereni smo da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetan razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine", stoji u pismu.



Posle Prištine, telefonski razgovor Beograda i Vašingtona. I specijalni savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole poziva da se hitno formira ZSO. Očekuje da sutrašnji sastanak bude primetan napredak ka dogovoru, prenosi RTS.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem danas kako bih izrazio snažnu podršku SAD sastanku sa visokim predstavnikom Boreljom u Briselu 27. februara. Pozdravio sam kontinuiranu posvećenost Srbije konstruktivnom angažovanju na predlogu EU za obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", objavio je Šole.

Ograničenja Beograda "iscrtana" u Skupštini


Ograničenja, podseća premijerka Ana Brnabić, predsednik je iscrtao ranije, a potvrdio ih u Skupštini na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji. Nema priznanja, niti članstva Prištine u Ujedinjenim nacijama.

"Gotovo nemoguće da se sutra stavi potpis" 


Gotovo je nemoguće da se sutra u Briselu stavi potpis na predlog, ocenjuje predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Uoči nastavka dijaloga, predsednik je razgovarao sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i preneo mu stav Beograda. Saglasili su se da je najvažnije da se očuva mir na Zapadnom Balkanu.

Kurtiju je takođe stiglo pismo od Šolca, Makrona i Melonijeve a on je sam uspeo da piše, ni manje ni više, nego Zelenskom. Kaže, po mnogo čemu su slični.

Ostaje da vidimo šta će nam doneti ponedeljak.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR