Glas Javnosti

TEPIH LEŠEVA U ATLANTSKOM OKEANU: Holandski ribarski brod ispustio 100.000 uginulih riba

Svet
Autor: Glas javnosti

Holandski brod FV Margiris, drugi najveći ribolovni brod na svetu, izbacio je više od 100.000 uginulih riba u Atlanski okean u blizini obala Francuske.

Francuska ministarka za pomorski saobraćaj Anik Žirardin nazvala je fotografije mrtve ribe šokantnim i zatražila je od Međunarodne agencije za nadzor ribolova da pokrene istragu.

Evropski komisionar za zaštitu životne sredine, okeana i ribe, Virginijus Sinkevičijus, takođe je rekao da želi "iscrpnu informaciju i dokaze o slučaju".

Izbacivanj, koje se dogodilo rano ujutro u četvrtak, izazvala je rupa u mreži broda, saopštila je ribolovačka industrijska grupa Pelagic Frizer-Trouler Asousiejšn (PFA), koja predstavlja i vlasnika spornog broda, kako piše N1.

"U skladu sa zakonima Evropske unije, ovo je zabeleženo u brodskim spisima i prijavljeno je vlastima pod čijom zastavom plovi brod, Litvaniji", dodaje se.

Lamija Esemlali, šef grupe za kampanju u Francuskoj, rekla je da veruje da su ribe namerno ispuštene.

Brodovi kao što je "Margiris" koriste mreže za vuču duge više od jednog kilometra i prerađuju ribu u fabrikama na brodu, što je praksa koju ekolozi oštro kritikuju.

BONUS VIDEO: DRAGAN VUJKOVIĆ: RAZBIJEM ŽORŽA STANKOVIĆA, A ON BI NA REVANŠ SEKIROM

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR