Glas Javnosti

Temperatura za maj premašila čak 10 stepeni iznad normale: Vlasti Finske izdale upozorenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti su stavile veliki deo zemlje pod upozorenjem od danas, 28. maja do petka, 31. maja zbog visokih temperatura

Finska beleži neobično topao maj mesec, a skala na termometru prešla je 25 stepeni Celzijusa, što je rekord za zemlju, rekla je nacionalna meteorološka služba za AFP u ponedeljak.

Vlasti su stavile veliki deo Finske pod upozorenjem od danas, 28. maja do petka, 31. maja zbog visokih temperatura. Očekuje se da bude više od 27 stepeni.

"Ovo je verovatno prvi put da smo izdali upozorenje o toplotnom talasu u maju", rekla je Iris Viljama iz finskog meteorološkog instituta za AFP.

Ona je objasnila da su takva upozorenja do sada najranije bila izdata u junu.

"Finska klima je oduvek poznavala meteorološke promene, ali danas klimatske promene pojačavaju ove vrste fenomena", kaže meteorolog Lena Lakso.


Ona je dodala da su temperature zabeležene do sada u ovom periodu za 10 stepeni više od prosečne temperature za maj mesec.

Zdravstveni problemi zbog neuobičajeno visokih temperatura

"Sa upozorenjem o toplotnom talasu želimo da pružimo preporuke ranjivim populacijama kao što su starije osobe, deca ili ljudi koji su bolesni da se zaštite od vrućine", navodi se u saopštenju finskog instituta za zdravlje.

Viljama je rekla da su u Finskoj navikli na hladnije vreme i da su građani već počeli da imaju zdravstvene probleme koji su direktno vezani za ovakve vremenske uslove.

U ponedeljak je skala u termometru bila između 24 i 28 stepeni Celzijusa.

U gradu Salo, u jugozapadnoj Finskoj, termometri su u subotu pokazivali 28,8 stepeni, što je najviša temperatura do sada ove godine.

Meteorolozi su napomenuli da će skala ostati na ovim brojkama do kraja meseca.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR