Glas Javnosti

Rublja stigla na petomesečni maksimum

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska rublja je u ponedeljak nastavila da jača u odnosu na vodeće valute, skočivši na najviši nivo u odnosu na dolar od kraja januara, pokazuju podaci o trgovanju sa Moskovske berze (MOEKS).

Rublja je dostigla cenu od 88,4 za američki dolar, što je najviša stopa od 30. januara. Takođe je ojačala u odnosu na jedinstvenu evropsku valutu i sada iznosi oko 96 za evro, što je takođe petomesečni maksimum.
Analitičari navode da je ruska valuta ojačala tokom protekle nedelje usled veće prodaje deviznih prihoda izvoznika uoči isplate dividendi u rubljama ove nedelje i plaćanja poreza.

Rublji "na ruku" idu i očekivanja da će Centralna banka zadržati čvrstu monetarnu politiku i da bi ove godine mogla da uvede još jedno povećanje kamatnih stopa. Regulator je držao ključnu kamatnu stopu na 16% od decembra kako bi obuzdao inflaciju, što je skoro duplo više od ciljanog nivoa. Zamenik šefa centralne banke Aleksej Zabotkin rekao je prošle nedelje da bi regulator mogao da odluči da podigne stopu na sastanku u junu.
Analitičari su takođe delimično pripisali jaku rublju odloženom efektu trgovinskog suficita od 18,8 mlrd USD koji je Rusija zabeležila u martu, što je najveća cifra od januara 2022.


Glas javnosti/ R02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR