Glas Javnosti

TELA IZ AZOVSTALA DOVEZENA U KIJEV: Izvršena prva primopredaja poginulih ukrajinskih vojnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Tela desetina ukrajinskih boraca koji su poginuli u čeličani Azovstal vraćena su u Ukrajinu od strane ruskih trupa, koje su zauzele postrojenje u razrušenom gradu Marijupolju, prenosi AP.

Kako se navodi, tela su prebačena u glavni grad Kijev, gde je u toku DNK analiza kako bi se utvrdio identitet poginulih, saopštili su iz puka Azov, jedne od ukrajinskih jedinica koja je držala čeličanu skoro tri meseca pre nego što su se predale u maju ruskim trupama.

Ukrajina je u subotu objavila prvu zvanično potvrđenu razmenu mrtvih vojnika od početka rata. Rečeno je da su dve strane razmenile ukupno 320 tela, a zamena je obavljena u četvrtak na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Ana Holovko, portparolka puka Azov, saopštila je da je svih 160 ukrajinskih tela koje su Rusi predali iz ruševina Azovstala.

Ona je kazala da se za najmanje 52 od tih tela smatra da su ostaci vojnika puka Azov, a Maksim Zorin, bivši komandant puka koji je sada na čelu vojne jedinice sa sedištem u Kijevu, potvrdio je da su među razmenjenima i tela iz čeličane, navodi AP.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski saopštio je da bi moglo biti više od 2.500 zarobljenika iz čeličane Azovstal u Marijupolju, koji su sada pritvoreni u oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine. Zelenski je još rekao da se planovi Rusije u vezi sa tretmanom ovih zarobljenika stalno menjaju.
U isto vreme, ruske snage su nastavile da se bore za kontrolu nad Severodonjeckom, gradom na istoku Ukrajine koji je ključan za cilj Moskve da završi zauzimanje industrijskog regiona Donbas.

Zelenski je naveo da ukrajinske snage drže svoje položaje u gradu, dok se vode žestoke borbe na ulicama i Rusija pokušava da rasporedi više snaga u ovu oblast.
"Ovo je 103. dan, a ukrajinski Donbas stoji. Čvrsto stoji", saopštio je ukrajinski predsednik u svom noćnom obraćanju naciji.

Zelenski je saopštio da ruske snage nameravaju da zauzmu grad Zaporožje na jugoistoku zemlje, u kome živi više od 700.000 ljudi, što bi mogao ozbiljno da oslabi položaj Ukrajine i omogući ruskoj vojsci da napreduje bliže centralnom delu zemlje, navodi AP.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR