Glas Javnosti

SVETSKO TESTIRANJE RADA 4 DANA NEDELJNO: Evo koje firme isprobavaju ovaj novi sistem rada

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu su se odlučile na jedan ovakav korak da se vidi koliko je dovoljno i produktivno raditi.

Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, kreće danas sa četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate.

To se odvija u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

Pilot projekat će trajati šest meseci u organizaciji društva "4 Dana nedeljno globalno", a u partnerstvu sa tink-tenk grupom Autonomi, Kampanjom 4 dana nedeljno i istraživačima sa Univerziteta Kembridž, Univerziteta Oksford i Bostonskog koledža, piše Gardijan.


Istraživanje se zasniva na obrascu 100:80:100, što znači primanje 100 posto plate za 80 odsto radnog vremena, a u zamenu za obavezno održanje 100-procentne produktivnosti.

- Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica koja deli konkurenciju, i da je rad sa skraćenim radnim vremenom, fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost - navodi Džo OKonor, izvršni direktor neprofitne grupe "4 Dana nedeljno Global".

Među onima koji učestvuju u ovom testiranju su kompanije koje pružaju usluge obrazovanja, savetovanja na radnom mestu, stanovanja, nege kože, regrutacije radnika u građevinarstvu, pružaoci usluga hrane i pića i digitalnog marketinga prenosi Telegraf Biz
Istraživači će raditi sa svakom organizacijom-učesnicom u projektu, i to na merenju uticaja skraćene radne nedelje na produktivnost u poslovanju i dobrobit radnika, kao i uticaja na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost.

Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da - kasnije ove godine - počnu i u Španiji i Škotskoj.

Džulijet Skor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i glavni istraživač ovog pilot projekta, opisuje poduhvat kao "istorijski eksperiment".

- Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatni slobodan dan, u smislu stresa i izgaranja na radu, njihovo zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, san, korišćenje električne energije, putovanja i mnoge druge aspekate života - objašnjava ona.

Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR