Glas Javnosti

GUTEREŠ UPOZORAVA: Svet nije spreman za NOVU PANDEMIJU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Gutereš, izjavio je da svet još nije spreman za moguću novu pandemiju.

Generalni sekretar UN govorio je povodom Međunarodnog dana pripravnosti 27. decembra, ističući da svi moraju učiniti "mnogo više".

"Moramo se odreći moralne i medicinske katastrofe bogatih zemalja koje gomilaju i kontrolišu zalihe zdravstvene zaštite za pandemiju i osigurati svima pristup dijagnostici, lečenju i vakcinama", rekao je lider UN, pozivajući se na lekcije izvučene iz pandemije koronavirusa.


Na inicijativu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela u toku su pregovori u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) o globalnom sporazumu za unapređenje regulative i pripremu za buduće pandemije.

Ugovor bi trebalo da bude usvojen na Svetskoj zdravstvenoj skupštini, koja će se održati od 27. maja do 1. juna 2024. Međutim, nacrt od 30 stranica je za neke kontroverzan.


Između ostalog, sadašnji predlog reguliše koliko brzo se dele informacije o novim patogenima, ko i gde proizvodi vakcine i lekove i kako se distribuiraju. Čak i ako ugovor bude usvojen na sastanku SZO, stupio bi na snagu samo ako ga ratifikuje dovoljan broj zemalja i važio bi samo u tim zemljama.


Bogate zemlje kritikovale su činjenicu da će se od njih tražiti da otkriju detalje finansiranja istraživanja i da će se od farmaceutskih kompanija tražiti transparentnost cena. Nacrt predviđa i da se proizvođači, u slučaju nove pandemije, odreknu prava intelektualne svojine nad lekovima i da deo svoje proizvodnje predaju SZO na distribuciju.

U Nemačkoj je podneto na stotine ustavnih žalbi protiv ovog sporazuma Saveznom ustavnom sudu. U septembru je jedna odbijena kao neosnovana. Tužilac se plašio da bi SZO mogla izdati obavezujuće direktive i poništiti odluke suverenih država o zdravstvenim merama u slučaju samoproglašenih pandemija i vanrednih zdravstvenih situacija.


Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR