Glas Javnosti

Tajvanska predsednica otputovala u SAD nakon upozorenja Kine

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina obećava akciju odmazde ako se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastane s predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kevinom MekKartijem dok je u sredu započela svoje desetodnevno putovanje Sjedinjenim Državama i Srednjoj Americi.

Cai, koja je napustila Tajvan u sredu poslepodne, očekuje se da će se sastati s MekKartijem, tokom jednog od svojih zaustavljanja u Kaliforniji, što je izazvalo upozorenje iz Kine.

"Ako kontaktira predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa MekKartija, to će biti još jedna provokacija koja ozbiljno krši načelo jedne Kine, šteti kineskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i uništava mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu", rekao je na konferenciji za novinare Cu Frenglian, potparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana.


Kina na Tajvan gleda kao na otcepljenu pokrajinu i nagovestila je preuzimanje kontrole nad ostrvom silom, nešto na šta je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD odgovoriti. Tajvan je decenijama vladao samostalno i jedan je od svetskih lidera u proizvodnji računarskih čipova.


Potparolka kineskog ministarstva inostranih poslova Mao Ning, rekla je da putovanje krši politiku "jedne Kine" koju Kina i Sjedinjene Države već dugo potvrđuju.

Glas javnosti/Nezavisne

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR