Glas Javnosti

PREMIJER KINE O TAJVANU : Želimo mirno ujedinjenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Na godišnjoj sednici kineskog parlamenta, premijer Li Kećijang izjavio je da se zalaže za "mirno ponovno ujedinjenje" Kine sa Tajvanom, na šta je Tajpej reagovao saopštenjem u kome je pozvao Peking da poštuje tajvanski suverenitet, posvećenost demokratiji i slobodi.

- Mi treba da se zalažemo za mirni razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i ubrzamo proces mirnog ponovnog ujedinjenja Kine - izjavio je Kećijang pred oko 3.000 delegata u Velikoj sali naroda u Pekingu.

Kećijang je naveo da kineski parlament treba da primeni politiku Komunističke partije Kine za "rešavanje pitanja Tajvana" i "preduzme odlučne korake kako bi se suprotstavio nezavisnosti Tajvana i promovisao ponovno ujedinjenje" Kine i Tajvana.


Tajvanski Savet za poslove sa kopnom, odnosno Kinom, reagovao je saopštenjem u kome se naglašava da entiteti sa obe strane Tajvanskog moreuza "nisu podređeni jedno drugom", što je, kažu, stvarnost koju Peking treba da prihvati.

Na otvaranju godišnje sednice kineskog parlamenta rečeno je da je postavljen skroman cilj ekonomskog rasta od oko pet odsto na godišnjem nivou, dok je za ovu godinu predviđen veći budžetski deficit, ali i blago povećanje izdvajanja za vojsku.

Postavljeni cilj rasta kineske ekonomije je niži nego što se očekivalo, a niži je i odnosu na prošlogodišnji cilj od oko 5,5 odsto.

- Globalna inflacija je i dalje na visokom nivou, globalni rast trgovine i ekonomije gubi dah, a pokušaji da se Kina potisne i ograniči su sve jači - izjavio je premijer Kine Li Kećijang u obraćanju parlamentu.  

Kina očekuje da će deficit državnog budžeta ove godine biti tri odsto BDP-a, što predstavlja povećanje deficita u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 odsto.

Vlada želi da stimuliše ekonomski rast infrastrukturnim projektima, za šta je ove godine izdvojeno 550 milijardi dolara.

Premijer Kine je rekao da vojska treba da posveti više vremena vežbama u borbenim uslovima. Budžet predviđa izdvajanja za vojsku u iznosu od 7,2 odsto BDP-a, što predstavlja blago povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 odsto piše 24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR