Glas Javnosti

Amerika će proizvoditi tajvanske čipove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tajvanski proizvođač čipova TSMC objavio je da je uz prvu fabriku koju gradi u SAD-u TSMC Arizona, koja bi trebala da započne s proizvodnjom N4 tehnologije procesora 2024., takođe započeo izgradnju druge fabrike koja bi trebala da započne proizvodnju 3-nanometarske procesne tehnologije u 2026, piše seebiz, a prenosi B92.net.

Ukupna investicija za ove dve fabrike iznosiće približno 40 mlrd USD, što predstavlja najveće direktno strano ulaganje u istoriji Arizone i jedno od najvećih direktnih stranih ulaganja u istoriji Sjedinjenih Država.
Uz više od 10.000 građevinskih radnika koji su pomogli u izgradnji, očekuje se da će dve fabrike TSMC Arizona stvoriti dodatnih 10.000 visokoplaćenih radnih mesta u visokoj tehnologiji, uključujući 4.500 izravnih poslova u TSMC-u. Kada budu završene, dve fabrike TSMC Arizona proizvodiće više od 600.000 wafera godišnje, s procenjenom vrednošću krajnjeg proizvoda od više od 40 mlrd USD.

TSMC Arizona je ujedno u fazi planiranja za postrojenje za industrijsku regeneraciju vode na licu mesta koje će, kada bude završeno, omogućiti lokaciji TSMC Arizona da postigne gotovo nulto ispuštanje tečnosti.
- Kada bude završen, TSMC Arizona ima za cilj da bude najzeleniji proizvodni pogon za poluprovodnike u Sjedinjenim Državama koji proizvodi najnapredniju procesnu tehnologiju poluprovodnika u zemlji, omogućujući sledeću generaciju računarskih proizvoda visokih performansi i niske potrošnje u godinama koje dolaze - rekao je predsednik TSMC-a dr. Mark Liu.

- Zahvalni smo na kontinuiranoj saradnji koja nas je dovela ovde i drago nam je što možemo da radimo s našim partnerima u Sjedinjenim Državama kako bismo služili kao baza za inovacije poluprovodnika, dodao je on.
Ova ogromna investicija dobro je došla administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena (Joseph Biden), a ujedno predstavlja i veliki politički bod za Tajvan, koji je već duže vreme u strahu od moguće invazije Kine. Teško da tajvanski čipovi koji se proizvode u Americi mogu da spreče invaziju, ali Kina dobija jasnu poruku koliko je Amerikancima stalo do Tajvana, pa ovo možda doprinese bar laganom smanjenju tenzija, prenosi sajt B92 pisanje SEEbiz-a.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR