Glas Javnosti

Svetska nagrada za slobodu štampe dodeljena trima zatvorenim novinarkama u Iranus

Svet
Autor: Glas javnosti

Ujedinjene nacije saopštile su da je glavna nagrada svetske organizacije za slobodu štampe dodeljena trima zatvorenim iranskim novinarkama zbog, kako se navodi, „njihove posvećenosti istini i odgovornosti”.

Nagrađene novinarke su Nilufar Hamedi, koja je objavila vest da je 22-godišnja Mahsa Amini umrla prošlog septembra nakon što je pritvorila policija zadužena za strogo poštovanje nošenja hidžaba, kao i Elaheh Mohamadi koja je pisala o sahrani Amini.

Treća nagrađena novinarka je Narges Mohamadi koja ima višegodišnje novinarsko iskustvo i jedna je od najistaknutijih aktivistkinja u Iranu.


Predsednica međunarodnog žirija medijskih profesionalaca, Zainab Salbi, rekla je da je hrabar rad tri nagrađene iranske novinarke „doveo do istorijske revolucije predvođene ženama”.

„Platile su veliku cenu za svoju posvećenost izveštavanju i prenošenju istine”, rekla je Salbi.

Iransko pravosuđe je objavilo u aprilu da su dve novinarke koje su objavile vesti o smrti Mahse Amini, Hamedi i Elaheh Mohammadi, optužene za navodnu saradnju sa SAD, delovanje protiv nacionalne bezbednosti i propagandu protiv sistema.


Svetska nagrada za slobodu štampe Uneskoa nazvana je po Giljermu Kanou, kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred kancelarije svog lista „Espektador” u Bogoti 17. decembra 1986. godine.

Unesko je dodelio nagradu uoči Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja od 1997. godine.

Glas javnosti/Politika


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR