Glas Javnosti

Svet izlazi iz pandemije, o vakcinama se više ne govori, a Fajzer odlično posluje

Svet
Autor: Glas javnosti

Prodaja kompanijske vakcine opala je za 10 milijardi dolara, ali raste prodaja drugih anti kovid lekova

Fajzer je upravo objavio rezultate o prihodima u prvom kvartalu ove godine i nadmašili su očekivanja Volstrita, uprkos padu prodaje izazvanim manjom potražnjom za vakcinom protiv korona virusa.

Procenjena tržišna vrednost kompanije iznosi 221,3 milijarde dolara. Trenutna zarada po akciji je 1,23 dolara u odnosu na očekivanih 98 centi. Ostvareni prihod iznosi 18,28 milijardi dolara, naspram očekivanih 16,59 milijardi dolara.

Kompanija je prijavila prodaju u prvom kvartalu u iznosu od 18,28 milijardi dolara, što je pad od 29 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.

Prodaja kompanijske vakcine opala je za 10 milijardi dolara, osnosno za 75 odsto, u poređenju sa istim kvartalom prošle godine. Fajzer je rekao da je to prvenstveno vođeno manjim ugovorenim isporukama i manjom potražnjom na međunarodnim tržištima.

Prodaja Fajzerove antivirusne pilule porasla je za 2,8 milijardi dolara tokom prvog kvartala u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pfizer je rekao da je prihod od Paklovida podstaknut novim lansiranjima na određenim međunarodnim tržištima i snažnom potražnjom u Kini zbog povećanog broja slučajeva Kovida. 

Ne računajući prodaju Kovid proizvoda, Fajzer je rekao da je prihod u prvom kvartalu porastao za 5 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.

Taj rast je bio podstaknut proizvodima nedavno kupljenih kompanija kao što su lek protiv migrene i lek za lečenje srpastih ćelija.

Ali Fajzer očekuje da će prodaja vezana za Kovid opasti ove godine. Portparol Fajzera rekao je da kompanija očekuje da će ova godina biti "prelazna godina" za prodaju kovid proizvoda pre nego što se "potencijalno vrati rastu 2024. i kasnije".

Glas javnosti/Telegraf

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR