Glas Javnosti

Sve više ustanova traži pratnju za tinejdžere zbog haosa koji prave

Svet
Autor: Glas javnosti

Ovim stopama, pred letnju sezonu, krenulo je sve veiše tržnih centara, zabavnih parkova, pa čak i nekoliko restorana

Dženifer Sepulveda je vikendima uveče ostavljala svog 14-godišnjeg sina Džordena u lokalnom tržnom centru, gde bi gledao film sa svojim prijateljima, a zatim se družio sa njima u restoranu brze hrane. Ne više. Garden State Plaza u Nju Džersiju, drugi najveći tržni centar u državi, zahteva da svako mlađi od 18 godina bude u pratnji punoletnog pratioca petkom i subotom posle 17 sati.

Do ovog poteza došlo je zbog toga što sve više mladih pravi probleme u tržnim centrima, kao što su tuče, svađe i ostala remećenja mira.


Dženifer se slaže sa ovom odlukom i priznaje "Petkom i subotom bi u tržnom centru bila ludnica". Njen sin, sa druge strane, više je nego razočaran, piše Washington Post.

Zahtevanje pratnje za odrasle u tržnim centrima, bar u određeno doba dana, nije novo. Mall of America, najveći tržni centar u zemlji, nametnuo je politiku pratilaca još 1996. godine i polako je pooštravao, sve dok 2020. godine nije naložio da tinejdžeri budu u pratnji odraslih nakon 15 sati.

Ali stručnjaci kažu da se Garden State Plaza pridružuje sve većem broju tržnih centara, zabavnih parkova, pa čak i nekoliko restorana koji su primenili slične politike u poslednjih nekoliko meseci uoči letnje sezone. I svi oni navode povećan broj incidenata lošeg ponašanja među tinejdžerima kao razlog, neki od njih inspirisani društvenim medijima poput TikToka.

Čak je i franšiza restorana brze hrane Chik-fil-A u jugoistočnoj Pensilvaniji izazvala pometnju svojom objavom na društvenim mrežama ranije ove godine kada je zabranila deci mlađoj od 16 godina boravak bez pratnje odrasle osobe, navodeći kao razlog neposlušno ponašanje.


Nasilna hapšenja među mladima zapravo su godinama bila u padu, pala na novi minimum 2020. godine, prema najnovijim federalnim podacima. Broj žrtava ubistava mladih, međutim, porastao je za 30 odsto od 2019. do 2020 - što je najveći jednogodišnji porast od 1980. godine, navodi se u izveštaju.

Mnogi hvale politiku pratilaca kao način da se smanje smetnje u poslovanju i stvori bezbednije okruženje za kupovinu. Ali neki kritičari kažu da nova roditeljska kontrola šteti nezavisnosti i društvenom razvoju tinejdžera koji su već obuzdani zatvaranjem izazvanim pandemijom.

Tržni centri, druženje u zabavnim parkovima, šejk u restoranu brze hrane i gledanje filma u lokalnom pozorištu sa prijateljima se već dugo smatraju obredima prelaska u odraslo doba čak i kada se mnogi tinejdžeri prebacuju na onlajn igrice i društvene mreže. Dakle, pitanje je: u kojim drugim javnim prostorima tinejdžeri mogu da se okupe da bi pobegli od svojih tableta i telefona - kao i od svojih roditelja?

- Moramo da dozvolimo mladim ljudima da budu nezavisni i da se društveno razvijaju van konteksta virtuelnog digitalnog okruženja - rekao je Džejk Bjorset, koji vodi trndsttrs, agenciju koja pomaže prodavcima i brendovima da razumeju i dopru do generacije Z.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR