Glas Javnosti

Na Skadarskom jezeru živi 165 odraslih pelikana

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Na Skadarskom jezeru živi 165 odraslih jedinki pelikana, objavio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Pripadnici Centra su tokom vikenda, osim odraslih jedinki, prebrojali i 32 ptića na Skadarskom jezeru.

Iz Centra je saopštili da je prethodna godina bila katastrofalna za ovu vrstu jer je dva puta bila potpuno proterana iz svojih gnezda usled uznemiravanja, a kasnije i zbog stradanja od ptičijeg gripa.

 

“Prethodna godina bila je katastrofalna za ovu vrstu koja je nakon decenijskog napora za njeno očuvanje i uspeha koji su pratili priču, čak dvaputa potpuno proterana sa svojih gnezda usled uznemiravanja, kasnije i stradanja od ptičijeg gripa. Pripreme za ovogodišnji cenzus nagoveštavali su da će obilazak terena obeležiti muk i zabrinutost za ovu vrstu. Pelikani dve godine nisu gnezdili na postavljenim platformama, koje su prihvatili još 2014. godine, i koji su održavani ali i prošireni, što je obezbedilo rast populacije”, kaže se u saopštenju.

“Raduje činjenica da je ovo ipak uspešna godina, iako je broj mladih gotovo duplo manji u odnosu na 2021.  godinu, veoma dobra okolnost je da gnezde na prirodnim ostrvima, čime se smanjuje zavisnost od čoveka. Ipak, u pitanju je osetljiva vrsta na osetljivom mestu čija zaštita ne dozvoljava opuštanje i čiji status nas obavezuje da stavimo veći fokus na ovu vrstu – jednu od najvažnijih i najosetljivih u Crnoj Gori. Pohvalili bi ovogodišnje napore službe za zaštitu u okviru Nacionalnog Parka Skadarsko jezero koja je na veoma angažovan i posvećen način suzbijala ilegalne aktivnosti na jezeru, koje su jedan od najvećih problema, kako jezera, tako i pelikana”, piše u saopštenju.


Na novookrivenoj koloniji registrovana je većina ptica sa 17 gnezda u kojima se nalaze mlade ptice od ove godine, i koje su različite starosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR