Glas Javnosti

SVE U CILJU SMANJENJA ZAGAĐENJA: Engleska će zabraniti plastični pribor za jelo

Svet
Autor: Glas javnosti

Predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su plastični pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici biće zabranjeni u Engleskoj u pokušaju da se smanji zagađenje, potvrdila je vlada.

Brojke potvrđuju da Engleska svake godine koristi oko 1,1 milijarde tanjira za jednokratnu upotrebu i 4,25 milijardi komada takvog pribora za jelo, od kojih se samo 10% reciklira nakon upotrebe. Prema istraživanju, plastični predmeti koji se odnose na hranu i piće za poneti, uključujući posude za hranu i pribor za jelo, čine najveći udeo otpada u svetskim okeanima.
Ministarka za zaštitu životne sredine Tereza ​​Kofi, će zabraniti paket plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, potvrđuju izveštaji napravljeni prošlog meseca, piše portal Ekapija.

- Plastičnoj viljuški može biti potrebno 200 godina da se razgradi, odnosno dva veka na deponijama ili zagađujući naše okeane. Odlučna sam da pokrenem takvu akciju kako bih se uhvatila u koštac sa ovim problemom. Već smo preduzeli velike korake poslednjih godina, ali svi znamo da ima još mnogo toga da se uradi, jer smo slušali glas javnosti - rekla je Tereza Kofi, prenosi Guardian.
Slične zabrane su već donete u Škotskoj i Velsu, dok je vlada Ujedinjenog Kraljevstva zabranila plastične slamke za jednokratnu upotrebu, mešalice i pamučne štapiće u Engleskoj 2020.
Međutim, čini se da novi potez nije sveobuhvatan. Po pisanju pojedinih medija zabrana će se odnositi na plastične tanjire, činije i poslužavnike koji se koriste za hranu i piće u restoranima, kafićima ili za poneti, ali neće važiti za supermarkete i prodavnice.

Prema dokumentu objavljenom u novembru 2021, to je zato što bi u takvom slučaju artikli bili klasifikovani kao "primarna ambalaža", za koju vlada kaže da podležu drugačijim propisima.
Zabranu plastike za jednokratnu upotrebu aktivisti su pozdravili kao dobrodošao korak, iako su neki kritikovali spor tempo napretka i ograničen obim takve zabrane, dok su drugi naglasili potrebu da se usredsrede na primarno smanjenje otpada.
Megan Randles, politički aktivista Greenpeace UK-a, pozdravila je ovaj potez, ali je upozorila: "Ovo je kao da posežete za krpom umesto da zatvorite slavinu. Potrebno nam je da vlada donese smislenu strategiju smanjenja plastike, što znači uvođenje ciljeva smanjenja plastike i pravilnu šemu ponovne upotrebe i ponovnog punjenja".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR