Glas Javnosti

ODAKLE MIKROPLASTIKA U MORIMA I OKEANIMA? Naučnici bacaju mreže i traže odgovor

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Tim francuskih i japanskih istraživača bacanjem mreže u japanskoj prefekturi Šizuoka pokušava da sakupi mikroplastiku, kako bi saznali kako ona ulazi u more i koliko prodire u dno okeana, prenosi Japan Times.

Kako se navodi, sićušni plutajući fragmenti plastične ambalaže, sintetičke odeće i ribarskih mreža su se umnožili tokom protekle četiri decenije i sada se nalaze u svakom delu svetskih okeana, čak i u najdubljim rovovima.

Prema studiji objavljenoj 2020. godine, morsko dno planete je zatrpano sa oko 14 miliona tona mikroplastike, a naučnici kažu da je hitno potrebno više istraživanja o njoj, uključujući njen uticaj na ekosisteme, lanac ishrane i zdravlje ljudi.

Istraživači proučavaju takozvanu plastisferu, odnosno mikroorganizme koji žive među odbačenom plastikom.

To je novi ekosistem koji nije postojao pre sedamdesetih godina 20. veka, tako da se ne zna koje vrste mikroba su povezane sa tom plastikom, poručio je naučni direktor projekta „Tara-Jambio“ Silvein Agostini.

Nakon što je posada mrežu u obliku levka, nazvanu „čarapa“, ostavila da pluta 15 minuta blizu površine, podigla ju je nazad na palubu da pregleda šta je „ulovila“.

Tim je prikupio više od 200 uzoraka od početka istraživanja u aprilu 2020. godine, od kojih svi sadrže mikroplastiku.

Student sa Trinidada i Tobaga Džonatan Ramtahal, koji učestvuje u istraživanju, rekao je da je cilj tima da utvrdi da li su bakterije koje pronalaze „štetne za širi lanac ishrane“, prenosi Japan Times.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR