Glas Javnosti

SUMNJIVE SMRTI: Tri osobe poginule na protestu zbog smrti mlade Iranke

Svet
Autor: Glas javnosti

Iranske vlasti su potvrdile da su tri osobe ubijene tokom protesta zbog smrti mlade žene Mahse Amini (22) u pritvoru, dodajući da su ta ubistva "sumnjiva". Humanitarne organizacije navode da je u protestima ubijeno petoro ljudi.

Protesti u Iranu nastavili su se kasno u utorak, a policija je odgovorila suzavcem, prenosi novinska agencija Fars.

Guverner Teherana Mohsen Mansuri optužio je strane agente za podsticanje nasilja u prestonici.


Neredi u delovima Irana najveći su ulični sukobi od kada su Iranci prošle godine protestovali protiv nestašice vode. Iranci su izašli na ulice ne samo zbog ženskih prava, već i zbog bezbednosti u zemlji i posebno ekonomske situacije pogošane međunarodnim sankcijama.

Iranci su izašli na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru pošto ju je prošle nedelje uhapsila policija za moral jer navodno nije poštovala pravilo o hidžabu, piše BBC. Svedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

U pokušaju ublažavanja tenzija pomoćnik iranskog Vrhovnog vođe izrazio je saučešće porodici mlade Iranke.

Amini je bila iz kurdistanske pokrajine, a kurdska humanitarna organizacija Hengav je u ponedeljak objavila da su u tom delu Irana snage bezbednosti ubile tri osobe kada su pucale na demonstrante.

Guverner Kurdistana potvrdio je tri smrti, ali je rekao da su sumnjive i da se ne zna ko je odgovoran za njih.


Hengav je u ponedeljak objavio da su dve osobe ubijene u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Amini, a peta je ubijena u Degolanu, takođe u Kurdistanu. Organizacija tvrdi da je samo u ponedeljak povređeno 75 ljudi.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstracije u Teheranu i širenje na gradove kao što su Rašt, Mašhad i Isfahan.

Nevladina orgnaizacija Iran Human Rights (IHR) sa sedištem u Oslu objavila je da su ubijene četiri osobe koje su uzvikivale slogane „Smrt diktatoru“ i „Žena, život, sloboda“.

Nemačka ministarka spoljnih poslova je u utorak pozvala iransko rukovodstvo da posluša žene koje protestuju na ulicama, jer one su ustale braneći osnovna ljudska prava.


„Njih treba slušati jer te žene traže prava koja svi ljudi moraju imati“, rekla je Analena Berbok u Njujorku, gde je stigla na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR