Glas Javnosti

MIHAJLOVIĆ: MINIRANJE NALOŽILA INSPEKCIJA; Greška je što Srbija ne koristi litijum!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Radovi na teritoriji opštine Majdanpek izvode se po nalogu inspekcije, jer je ugrožena bezbednost zbog pukotina u stenskom masivu na planini Starici, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

– Naložili smo da se uradi rudarski projekat, da se urade svi koraci i da se izvrši sanacija, inače će pasti deo Starice. To svi znaju i ja sam rekla da ćemo svu dokumentaciju poslati i Odboru Skupštine za zaštitu životne sredine. Nisam inženjer zaštite životne sredine, ali zato imamo institucije po čijem nalogu se to radi. Sve drugo je zloupotreba u političke svrhe – rekla je Mihajlović povodom miniranja na planini Starici iznad Majdanpeka koje vrši kineska kompanija Ziđin, a koje je izazvalo revolt građana.

Greška je što Srbija ne koristi litijum, jer postoje dokazane rezerve ove kritične mineralne sirovine i trebalo je sačekati rezultate studija o proceni uticaja na životnu sredinu, smatra ministarka rudarstva. Prema njenoj oceni, ekološke teme se zloupotrebljavaju u političke svrhe, a zanemaruju se argumenti i činjenice.

– Nema nikakvih aktivnosti u Vladi, ali je velika šteta što nismo dobili sve informacije. Da smo sačekali studije, onda bismo znali da li je u skladu sa najstrožim standardima zaštite životne sredine ili nije. Mi nemamo te podatke i kada neko opet počne da priča da je to grozno i loše, ja kažem dajte da vidimo te podatke, ne moramo nikad ništa da radimo, i nećemo, jer smo doneli odluku, ali zašto da ne znamo – izjavila je Mihajlović.

To što se planiralo je hiljadu puta više u skladu sa svim principima zaštite životne sredine nego jedan površinski kop uglja, na primer, tvrdi ministarka rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR