Glas Javnosti

STRAHUJE SE OD ESKALACIJE SUKOBA: Kina želi da posreduje između Irana i Pakistana

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina je ponudila svoju posredničku ulogu između Irana i Pakistana, pokušavajući suzbiti rastuće tenzije nakon međusobnih vazdušnih napada između ove dve zemlje

Sukob je eskalirao nakon što su iranski dronovi izvršili napade na islamističke borce u prekograničnim operacijama. Pakistanski ratni avioni odgovorili su gađanjem navodnih skloništa nacionalističkih separatista u susednom Iranu.


Peking, prepoznajući potencijalnu opasnost od dalje eskalacije, izrazio je spremnost da posreduje u pregovorima između Iran i Pakistana. Regionalne sile, uključujući Kinu i Rusiju, pozvale su obe zemlje na uzdržanost kako bi sprečile dalje pogoršanje situacije.


Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavila je: "Iran i Pakistan su bliski susedi Kine, prijateljske zemlje i zemlje sa velikim uticajem, a Kina se iskreno nada da obe strane mogu da zadrže smirenost i uzdržanost. Ako postoji potreba na obe strane, voljni smo da odigramo konstruktivnu ulogu da smirimo situaciju."

U napadu pakistanskih aviona, prema izveštajima iranske novinske agencije Irna, poginule su tri žene i četvoro dece. Ova inicijativa za posredovanjem Kine stavlja fokus na diplomatske napore kako bi se izbegla dalja eskalacija tenzija između Irana i Pakistana.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR