Glas Javnosti

ŠTA OVO RUSIJA NAMERAVA? Rasporedila trećinu svih strateških BOMBARDERA u bazu iz koje kreću raketni napadi na Ukrajinu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je trećinu svih strateških bombardera sposobnih za borbena dejstva rasporedila u vazduhoplovnu bazu Olenja u Murmanskoj oblasti na severozapadu zemlje, odakle je od početka rata vršila raketne napade na Ukrajinu, a koja je sada postala strateški još važnija.

Satelitski snimci pokazuju da se, prema poslednjim podacima od prošle nedelje, u ovoj bazi nalazi 12 strateških bombardera Tu-95MS i 13 Tu-22M3, kao i jedan Tu-160.

Tu su i dva vojna transportna aviona An-12.

Kijev post navodi da se Murmanska oblast nalazi na više od 2.000 kilometara od ukrajinske prestonice, ali da je upravo ona bila jedna od glavnih baza koje ruske vazduhoplovne snage koriste za masovna rakatiranja ciljeva u Ukrajini.

Navodi se da je vest o povećanim aktivnostima u bazi Olenja objavio Difens ekspres, pozivajući se na procene Ministarstva odbrane Velike Britanije i Glavnog obaveštajnog direktorata (HUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Oni tvrde da Rusija poseduje oko 40 Tu-95MS i 40 Tu-22M3 koji su trenutno u službi strateške avijacije.


Murmansk uz granicu s Finskom  (Foto: Printskrin)

- A iz ovog sledi zaključak da su, u ovom trenutku, Rusi okupili trećinu ukupnog broja bombardera tog tipa osposobljenih za borbu na pisti Olenje - piše u izveštaju.

Navodi se da je krajem aprila primećeno svega šest Tu-22M3 u vazduhoplovnoj bazi Mozdok, na jugozapadu Rusije, koja je mnogo bliža Ukrajini, a može da primi strateške bombardere.

Satelitski snimci iz te baze su pokazali siluete ruskih letelica Tu-22M3 Su-24M/MR koje su iscrtane po pisti baze, verovatno u pokušaju da Ukrajinci pomisle da su bombarderi i dalje tu i pošalju dronove.

Navodi se da bi činjenica da su za borbu spremne flote Tu-95MS i Tu-22M3 raspoređene u tako zabačenoj bazi kakva je Olenja mogla da ukazuje na to da se ruske snage spremaju za nove napade na ukrajinsku infrastrukturu koja je od ključne važnosti.

Difens ekspres takođe piše da bi ovaj potez mogao da predstavlja pokušaj Rusa da svoje najskuplje letelice sklone nav domašaja dronova-kamikaza dugog dometa kojuima trenutno raspolažu ukrajinske snage.

Navodi se da prisustvo vojnih transportnih aviona An-12 ukazuje da su oni možda koriščeni za isporuku raketa u bazu Olenja.


Glas javnosti/Kijev post

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR