Glas Javnosti

NOVA PUTINOVA TAKTIKA: Evo kako Rusi štite strateške bombardere od ukrajinskih dronova (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska vojska je počela da svoje borbene avione pokriva automobilskim gumama, što stručnjaci koje je kontaktirao CNN ocenjuju kao improvizovani pokušaj njihove zaštite od udara ukrajinskih dronova.

Američka televizija navodi da je Kijev u poslednje vreme sve uspešniji u napadima bespilotnim letelicama na ruske vojne aerodrome.

Navodi se da su satelitski snimci koje je načinio "Maksar" nad vazduhoplovnom bazom Engels, koja se nalazi duboko unutar teritorije Rusije, pokazuju dva strateška bombardera Tu-95 sa automobilskim gumama poređanim po krilima i delu trupa.

CNN nema nezavisnu potvrdu zašto su gume raspoređene po letelicama, ali eksperti kažu da vi to mogao da bude improvizovan pokušaj ne samo dodavanja još jednog sloja zaštite od ukrajinskih dronova, već i smanjenja vidljivosti letelica na aerodromima, pogotovo tokom noći.


Prema mišljenju Fransiska Sera-Martinsa iz firme za proizvodnju dronova "Uan vej erspejs", čije bespilotne letelice upravo koriste ukrajinske snage, ovaj potez mogao bi da ima ograničeno dejstvo.

- On može da ograniči odavanje toplote kod strateških aviona koji su izloženi (napadima) na pistama aerodroma, ali će infracrvene kamere i dalje biti u stanju da ih primete - kazao je Sera-.Martins za CNN.



Stefan Votkins, istraživački konsultant koji se bavi avionima i brodovima, takođe ima mišljenje o tome.

- Iako ovo deluje poprilično smešno, oni (Rusi) se izgleda baš trude da što bolje zaštite avione koji su inače laka meta. Da li će to imati dejstva zavisi od bojeve glave koju nosi raketa ili dron - naveo je Votkins i dodao da bi gume mogle da zaustave šrapnele eksplozije koja bi se desila iznad aviona.


Vojni zvaničnik NATO kazao je za CNN da je i Alijansa primetila ove gume na ruskim avionima.

Verujemo da su namenjene zaštiti od dronova. Ne znamo da li će to imati bilo kakvog efekta - kazao je zvaničnik NATO koji je želeo da ostane anoniman.



Američka televizija podseća da je Ukrajina poslednjih nedelja sve smelija u napadima na strateške avione unutar teritorije Rusije, iako istovremeno trpi ruske napade na soptvene gradove.


Glas javnosti/CNN

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR