Glas Javnosti

ŠTA JE "SWIFT" i kako PUTIN može da ODGOVORI zapadnim BANKAMA: Kina bi MOGLA DA BUDE slamka SPASA ZA MOSKVU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Kao deo ekonomskih mera koje su zapadne sile preduzele protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, uvedena je i blokada SWIFT sistema, iz kojeg su isključene pojedine ruske banke.

Šta je zapravo SWIFT sistem?

SWIFT kôd je deo međubankarskog sistema koji omogućava da uplate iz inostranstva stignu brzo i bezbedno – na pravi račun.

Osim što omogućava pojedinačna privatna plaćanja, ovaj sistem je osnova za međunarodno poslovanje. Koristi ga više od 11.000 finansijskih institucija širom sveta.

Osnovan je 1973. godine pod imenom Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), sa sedištem u Briselu.




Gardijan prenosi da je u 2020. godini preko ove platforme samo u jednom danu obavljeno oko 38 miliona transakcija.

Kina kao alternativa

Kao alternativa za SWIFT navodi se kineski sistem za prekogranične međubankarske transakcije CIPS, jer se veruje da kineski juan ima veći potencijal da ugrozi dominaciju dolara na globalnom nivou.

U međuvremenu, Indija istražuje načine da u trgovini sa Rusijom uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama, kako bi ublažila štetu koje bi zapadne sankcije Moskvi mogle da nanesu Nju Delhiju, prenosi Rojters.

Iz SWIFT-a je 2012. isključen Iran, što je bio deo sankcija Evropske unije protiv nuklearnog programa Teherana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR