Glas Javnosti

ŠRI LANKA SE BORI SA EKONOMSKOM KRIZOM: Proglašeno vanredno stanje

Svet
Autor: Glas javnosti

Vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je vanredno stanje u zemlji, navodi se u vladinom saopštenju objavljenom kasno u nedelju, dok njegova administracija nastoji da ugušiti socijalne nemire nastale zbog ekonomske krize.

„To je svrishodno, u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog reda i održavanja snabdevanja i usluga bitnih za život zajednice“, stoji u saopštenju.

Vikremesinge je u sredu sa mesta premijera imenovan za vršioca dužnosti predsednika, dok parlament ne izabere novog šefa države.


Imenovan je nakon što je prošle nedelje iz zemlje, pred pobunom naroda izazvanom najgorom ekonomskom krizom u poslednjih sedam decenija, pobegao predsednik Gotajaba Radžapaksa.

Parlament je u petak i zvanično prihvatio Radžapaksinu ostavku, a u subotu je počeo proces izbora novog predsednika, prenosi N1.

Vickremesinge, saveznik Radžapakse, jedan je od glavnih kandidata za stalno preuzimanje predsedničke funkcije, ali demonstranti takođe žele da on ode, što otvara mogućnost daljih nemira ako bude izabran.

Ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda, kada je stotine hiljada ljudi preuzelo vladine zgrade u Kolombu. Optužili su porodicu Radžapaksa i saveznike za neverovatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR