Glas Javnosti

NAJVEĆI NA SVETU! Šri Lanka izložila divovski prirodni plavi safir (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Vlasti Šri Lanke u nedelju su prvi put javno izložile najveći prirodni plavi safir, težak 310 kilograma, iskopan pre tri meseca u području koje nazivaju prestolnicom dragulja.

Lokalni stručnjaci koji su ispitivali safir, rekli su da je to jedan od najređih dragulja na svetu jer je težak više od 300 kilograma, što međunarodne organizacije tek treba da potvrde, prenosi agencija Rojters.

Safir je izložen u kući jednog od vlasnika jame za iskopavanje dragulja u gradu Horana, 65 kilometara južno od prestonice Kolomba. Kako navodi Rojters, grupa budističkih monaha bila je prisutna sa pojanjima pre nego što je otkriven.

Dragi kamen je pronađen u oblasti Ratnapura koja je bogata draguljima, gde je lokalno stanovništvo ranije slučajno pronašlo najveću koncentraciju takozvanih zvezdanih safira u jednom dvorištu. Ratnapura je poznata kao prestonica dragulja Šri Lanke, koja je vodeći izvoznik safira i drugih dragocenih dragulja.

Ta zemlja je prošle godine zaradila oko pola milijarde dolara od izvoza dragulja, dijamanata i drugog nakita, izvestilo je lokalno telo za industriju dragulja i nakita.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR