Glas Javnosti

SKANDAL U NBA: Košarkaš suspendovan doživotno zbog klađenja

Košarka
Autor: Glas javnosti

Džontej Porter, košarkaš Toronta, doživotno je suspendovan iz NBA lige pošto je utvrđeno da se kockao na utakmice svoje ekipe.

Džontej Porter, košarkaš Toronta, doživotno je suspendovan iz NBA lige pošto je utvrđeno da se kockao na utakmice svoje ekipe.

Porter je rođeni brat saigrača Nikole Jokića iz Denvera, Majkla Portera, a u Torontu je igrao kod srpskog trenera Darka Rajakovića.

Ali, to više neće biti slučaj, posle suspenzije i istrage koju je sprovela NBA liga Porter je doživotno izbačen iz takmičenja.

NBA je saopštila da je istraga otkrila da je Porter "otkrio poverljive informacije sportskim kladioničarima, ograničavajući sopstveno učešće u jednoj ili više utakmica u svrhu klađenja i klađenje na NBA utakmice".
Od januara do marta, Porter je imao 13 opklada na NBA utakmice koristeći nalog saradnika.

Na sve to je igrao sebe da postigne manje poena od predviđene granice.

NBA istraga je otkrila da je Porter pre utakmice 20. marta otkrio poverljive informacije o svom zdravlju jednom NBA kladioničaru.

Druga osoba povezana sa Porterom dala je 80.000 dolara da osvoji 1,1 milion dolara, kladeći se da će Porter odigrati loše i da neće postići dovoljan broj poena kojom bi se prešla granica.

Opklada je na kraju zamrznuta i kladioničari nisu dobili novac.

Pored toga, od januara do marta 2024., dok je putovao sa Reptorsima i Reptorsima 905, filijalom Toronta, Porter je stavio najmanje 13 opklada na NBA utakmice koristeći nalog za klađenje na mreži saradnika.

Ove opklade su se kretale od 15 do 22.000 dolara, u ukupnom iznosu od 54.094 dolara.

Ukupna isplata iz ovih opklada bila je 76.059 dolara, što je rezultiralo neto dobicima od 21.965 dolara.
Nijedna od opklada nije uključivala nijednu utakmicu u kojoj je igrao Porter.

Džontej Porter sklonjen je iz sastava Toronto Reptorsa 25. marta, pošto se našao pod istragom usled određenih nepravilnosti u klađenju koji su zabeleženi u poslednjih nekoliko meseci.

Kako je preneo ESPN, pod sumnjom su se našle opklade na mečeve koji su odigrani 26. januara i 20. marta, a koje se odnose na broj poena Portera, inače starijeg brata Majkla Portera Džuniora koji zajedno sa Nikolom Jokićem nosi dres Denver Nagetsa.

Kako navode američki mediji, na utakmici Toronta i Los Anđeles Klipersa, koja je odigrana 26. januara, došlo je do povećanog interesovanja za klađenje na opciju da će Porter zabeležiti manje od 5,5 poena, 4,5 skokova i 1,5 asistencija.

Te noći, Porter je na parketu proveo samo četiri minuta pre nego što je napustio igru zbog, kako su Reptorsi rekli, ponovnog pogoršanja povrede oka koju je zadobio četiri dana ranije u utakmici protiv Memfis Grizlisa. Pomenutu utakmicu sa Klipersima završio je bez poena, uz tri skoka i jednu asistenciju.

Slična situacija ponovila se 20. marta u meču sa Finiks Sansima, kada je Porter upisao svega tri minuta pre nego što ja završio meč. Reptorsi su kasnije obelodanili da je njihov centar zbog prehlade izašao iz igre i nije se više vratio.

Utakmicu je završio bez poena, uz samo jedan pokušaj ka košu i uz dva skokova, a sportske kladionice su kao granicu na ovom meču za Potera postavile 7,5 poena i 5,5 skokova.

Sledećeg dana, Draft kings je izvestio svoje korisnike da su opklade na Portera donele najveću zaradu kladioničarima od svih ponuđenih opcija za klađenje u NBA ligi, baš kao što je to bio slučaj i u meču sa Klipersima. To je probudilo sumnju da je košarkaš kanadskog tima uključen u nezakonite radnje, pa je protiv njega pokrenuta istraga.

Istraga je pokazala da se kockao i njegova NBA karijera je završena.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR