Glas Javnosti

NIKOLA TOPIĆ! Naš talentovani košarkaš visoko rangiran na NBA draftu

Košarka
Autor: Glas javnosti

Nikola Topić je jedan od najtalentovanijih košarkaša na svetu, a iako trenutno ne nastupa za Crvenu zvezdu zbog povrede kolena, skauti širom sveta pomno prate njegovo stanje.

Topiću se predviđa blistava NBA karijera, a gotovo je izvesno da će na predstojećem draftu biti izabran u prvih pet pikova.

Ovo su prognoze gotovo svih relevantnih košarkaških stručnjaka, a pozicija koja se u poslednje vreme najčešće pominje je broj tri.


Renomirani američki portal ESPN napravio je svoje predviđanje drafta 2024. godine, a po njihovoj analizi Nikola će sa pete pozicije otići u Portland.

1. Detroit Pistons - Zakari Risašer

2. Vašington Vizards - Aleks Sar

3. Šarlot Hornets - Donovan Klingan

4. San Antonio Spars - Rob Dilingem

5. Portland Trejlblejzers - Nikola Topić

6. Toronto Raptors - Matas Buzelis

7. Memfis Grizlis - Rid Šepard

8. Juta Džez - Dalton Neht

9. Hjuston Rokits - Kodi Vilijams

10. Čikago Buls - Ajzea Kolijer

Nešto optimističniji što se tiče Topićeve sudbine je "Ringer", a novinari ovog portala vide Nikolu Topića na poziciji tri, gde bi bio izabran od strane Šarlot Hornetsa. Najveće šanse za prvog pika daju se takođe Zakariju Risašeru, dok je na drugoj poziciji, kao i kod ESPN-a Aleks Sar.

Džonatan Dživoni, NBA skaut koji je pratio Topića i dok je nastupao na pozajmici u Megi ide toliko daleko da Topiću predviđa prvo mesto na draftu.


Najbolji plasman što se tiče srpskih košarkaša ostvario je Darko Miličić, koji je 2003. godine izabran sa druge pozicije, iza Lebrona Džejmsa, a ispred asova kao što su Karmelo Entoni, Dvejn Vejd i Kris Boš.

Visoki izbor na draftu garantuje bolji ugovor i minutažu, ali ne mora ništa da znači u smislu karijere.

Nikola Jokić koji je najbolji košarkaš planete u ovom trenutku bio je tek 41. izbor, dok sa druge strane neki od prvih pikova nikada nisu ispunili svoj potencijal poput Entonija Beneta ili Kvamea Brauna.

Mnogo stvari treba da se poklopi da bi se ostvarila zavidna NBA karijera, a što se Nikole Topića tiče, ima potencijal da bude jedan od najboljih srpskih bekova koji su nastupali "preko bare".

Najveći Nikolin kvalitet je odlična visina za plejmejkera (201cm), brz prvi korak, i odlična završnica na obruču.


Takođe, Nikolina košarkaška inteligencija je na zavidnom nivou za njegove godine, ima sjajan pregled igre, a kreira iz pik end rola i za sebe i za saigrače.

Jedina mana mu je šut za tri poena koji nije konstantan, iako ume da pogađa u visokim procentima, ali ukoliko ispravi ove nedostatke, očekuje ga blistava karijera.

Glas javnosti/K04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR