Glas Javnosti

SPOR SA VLADOM OKO PLATA: Britaniju sutra čeka najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji

Svet
Autor: Glas javnosti

Britaniju u ponedeljak čeka najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji, a desetine hiljada medicinskih sestara i radnika Hitne pomoći napustiće radna mesta zbog spora o platama sa vladom, prenosi Rojters.

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali zajednički izlazak na ulice u ponedeljak, uglavnom u Engleskoj, predstavljaće najveći štrajk u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi britanska agencija.

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje treba da prati inflaciju u Britaniji, a britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije, prenosi Nova.rs.


Sindikat medicinskih sestara tražio je povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da bi prihvatili i nižu ponudu, ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora.

Istovremeno hilјade radnika hitne pomoći najavilo je štrajk u celoj zemlјi 10. februara zbog malih plata i nedostatka osoblјa, saopštili su sindikati GMB i Junison.

Precizirano je da neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom i da će na hitne pozive biti odgovoreno.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR