Glas Javnosti

OGROMNI DUGOVI ZDRAVSTVA: Zdravstvo Srbije duguje više od POLA MILIJARDE EVRA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Srbija se ne zadužuje ubrzano samo da bi vratila pristigle rate starih kredita, već i da bi se izmirile komercijalne obaveze koje imaju državni organi i institucije prema svojim dobavljačima, domaćim i inostranim firmama ili pojedincima.

Direktni i indirektni korisnici budžeta, kao i lokalne samouprave imaju neplaćene račune u ukupnom iznosu 77,8 milijardi dinara (665 miliona evra).

To znači da obaveze iz komercijalnih ugovora državni organi nisu platili u zakonskom roku od 60 dana, koji se primenjuje od januara 2016.


Analitičari tvrde i da je vrlo malo poslova u kojima se taj rok poštuje, mnogo je verovatnije da će firma koja je radila nešto za državu, ili građanin koji ostvari pravo na neku nadoknadu, to naplatiti tek za više od četiri meseca.

Naime, umesto 60, prosečan rok naplate u poslovanju sa organima vlasti je 138 dana a podsećanja radi, direktiva Evropske unije dozvoljava odlaganje od najviše 30 dana.

Najveći deo neplaćenog iznosa na jučerašnji dan čine kašnjenja koja imaju indirektni budžetski korisnici – oni nisu na vreme isplatili 528.722 računa.

Tu spadaju fakture firmi koje su obavile neke ugovorene radove, isporuke materijala ili popravke, kao i razne naknade na koje zakonsko pravo imaju građani, a ukupan iznos potraživanja je 53,1 milijardi dinara ili 454 mil EUR.

A u tom najvećem iznosu, najveći dužnici su korisnici sredstava Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO), domovi zdravlja, zdravstveni centri, klinike, instituti. Njihovi dugovi za oko 450.000 ispostavljenih računa iznose više od 53 milijarde dinara. A tome još treba dodati oko 15 milijardi dinara koje u ukupnom iznosu nisu regulisale organizacione jedinice RFZO, najviše sa područja Beograda, na koje se odnosi trećina tog duga, sledi je RFZO Južnobačkog okruga (gotovo dve milijarde) i Niškog okruga (oko milijardu dinara). Sve u svemu, dugovi zdravstvenih ustanova su 68 milijardi dinara ili znatno više od pola milijarde evra.


Od direktnih korisnika državne kase, najviše neplaćenih računa ima Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 12,5 milijardi dinara a ukupna dugovanja te grupe korisnika iznose 24,7 milijardi.

Lokalne vlasti, njihovi organi uprave, javna preduzeća i ustanove bili su dosta racionalniji u potrošnji, pa je ukupno dugovanje oko 120 miliona dinara, čemu treba dodati i neplaćene račune škola, još 38,3 miliona, piše list Danas.

Najzad, organi AP Vojvodine zaostaju sa plaćanjem računa ukupne vrednosti 1,4 milijardi a čak 1,3 milijarde idu na teret Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR