Glas Javnosti

Skandinavci su najsrećniji narod na svetu zbog pet jednostavnih pravila

Svet
Autor: Glas javnosti

Istraživanja već nekoliko godina zaredom Norvežane, Dance i Šveđane svrstavaju u sam vrh najsrećnijih nacija na svetu. Sjajan životni standard sigurno doprinosi tome, ali nije sve u parama i Skandinavci su sjajan primer za to.

Oni se pridržavaju četiri zlatna pravila koja i mi možemo da primenimo.

Čuveni Zakon grada Jantea jeste fiktivan zakon iz književnosti, ali je kultura mnogih skandinavskih mesta takva da ga se pridržavaju. U pitanju je set pravila po kojima niko ne treba da se ističe, a između ostalog tu je zapisano:

* Nemoj misliti da si neko i nešto.

* Nemoj misliti da si dobar kao mi.

* Nemoj misliti da si pametniji od na.

* Nemoj da umisliš da si bolji od nas.

* Ne bi trebalo da se smeješ nama.

Ukratko, u pitanju je set pravila kojima se ograničava arogancija, pa iako se i sami Skandivaci ponekad šale na taj račun – činjenica je da su kod njih skormnost i poštovanje prema drugima jako izraženi.


Za razliku od Amerike, u kojoj je često normalno da radite 12 sati dnevno, u Skandinaviji se velika većina kancelarija zatvara tačno u pet sati popodne. Ovo posebno važi za Dance. Kod njih prekovremeni rad nije na ceni, jer smatraju da se na taj način umanjuje produktivnost radnika, posebno na duge staze. Štaviše, u Švedskoj su neke firme već prešle na radno vreme od šest sati i pokazalo se da su radnici tako produktivniji. Zato Skandinavci imaju vremena da uživaju sa porodicom, pa su parkovi često puni roditelja sa decom.

Malen Ridal je u knjzi „Srećan kao Danac“ razmatrala neke od razloga zbog kojih su Skandinavci tako srećni ljudi – i došla je do zaključka da je jedan od razloga to što su veoma realni. Oni imaju tu sposobnost da stvore realistična očekivanja i ciljeve, ali da u isto vreme nastave da maštaju i sanjaju i da, što je jako bitno, shvate razliku između ta dva.

Izvor: Zadovoljna.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR