Glas Javnosti
posta

Ni Švedska više nije zemlja snova

Život
Autor: Glas javnosti

Ketrin Zou je produkt dizajnerka koja završava master na Kembridž univerzitetu. Kompanija za koju radi ju je poslala iz SAD-a u Stokholm i ona se već skoro tri godine suočava sa problemima samo zato što je polu-Azijatkinja. Na svom Tviteru je objavila podugačko izlaganje u kom objašnjava zašto Švedska nije baš tako sjajna za život, pogotovo za imigrante.

„Pošto živim u Stokholmu skoro 3 godine, potpuno sam iznenađena i zgrožena zaokretom ka fašizmu u Švedskoj. Kao polu-Azijatkinja polu-Amerikanka, nikada u životu nisam iskusila toliko rasizma dok se nisam preselila ovde. Ova zemlja je jako ksenofobična.Doselila sam se ovde neposredno pre nego što je pandemija COVID-a počela da se razvija u Evropi. Za vreme mog boravka ovde, izdržala sam sve, od verbalnih napada do fizičkog zastrašivanja, sve eksplicitno vezano za moju rasu.

Osetila sam bezbroj mikroagresija. Grupa tinejdžera je kašljala ka meni. Napadale su me stare dame koje se nekako ne plaše belih, nemaskiranih Šveđana, već se plaše mene.

U februaru ove godine, dvojica belih Šveđana su me saterala u ćošak ispred železničke stanice u centru grada i pravili nepristojne gestove – ismevajući mi oči i odbacujući me. Više belih prolaznika je to videlo i nisu intervenisali, iako je bilo jasno da sam uznemirena.

Ovaj incident sam prijavila policiji, poslavši fotografije muškarcaca sa železničke stanice, kao i vremenska oznaka kada su krenuli vozom. Čak sam imala i svedoka koji je dao saglasnost da da izveštaj. Policija je prvo rekla da će mi pomoći.


Nedelje su prolazile, a ja ništa nisam čula od njih. Povremeno sam se javljala, ali su mi pričali izgovore – promenio mi se istražitelj, svi prevodioci su bili zauzeti, itd. Dva meseca kasnije, dobila sam obaveštenje da je slučaj odbačen. Nikada nisu našli prevodioca niti su kontaktirali mog svedoka. Nikada nisu pokušali.

Kada sam se raspitala, kolege su mi savetovale da sačekam i možda izdam još jedan izveštaj. To tek treba da uradim jer je prvi put bio traumatičan. Rečeno mi je da fotografije mojih uznemiravača zadržim za sebe, jer švedski zakoni o kleveti štite zlostavljače i žrtve kompromisa.

Veći deo ove godine sam u tišini besnela, grizući se za jezik, znajući da su ti „naduvani šupci“ napolju. Objavljivanjem predloga nove vlade jasno je kao dan koga ova država želi da zaštiti, a kome da naudi.

Tako da me više ne zanima ćutanje. Evo fotografija koje sam napravila. Dobro pogledajte ove rasiste u Švedskoj.

U aprilu se desio još jedan incident koji sam uspela da snimim, gde me ova dama naziva „azijskim smećem“. Šetala sam s druge strane ulice, gledajući svoja posla, što je bilo dovoljno da dobijem rasističke podsmehe od nje.

Obično ne objavljujem ove stvari na svom nalogu. Tek kada sam pokazala video svojoj mami imigrantkinji koja je uzviknula „kako je zla, da ti to kažem“, zaista me pogodilo. Završila sam sa poštovanjem. Nema više zaštite mojih napadača.

Veći deo prošle godine plašila sam se mnogo više nego što bi trebalo da budem dok sam hodala sama. I dosta mi je. Naročito dok gledam ovu apsurdnu desničarsku vladu kako prodaje fašističke i očigledno rasističke fraze o tome zašto im treba više „reda i zakona“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR