Glas Javnosti

SIJARTO: Budimpešta će se kloniti NATO ludila sa Ukrajinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Budimpešta će se narednih nedelja boriti da se kloni tog ludila, od snabdevanja oružjem, obuke ukrajinske vojske pa sve do prikupljanja tih 100 milijardi dolara za rat, poručio je šef mađarske diplomatije.

NATO članice dobile su danas od generalnog sekretara Jensa Stoltenberga predlog da se prikupi novi fond od 100 milijardi dolara za Ukrajinu tokom pet godina, a Mađarska će se boriti da ne učestvuje u tom ludilu, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"NATO sada želi da upumpa novih 100 milijardi dolara u taj rat. Odgovarajući predlog generalnog sekretara Alijanse dostavljen je zemljama članicama na prvo čitanje", kazao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će novi fond biti raspoređen na pet godina, a to znači da NATO računa na produženje rata za još pet godina.


"Mi znamo kakve rizike to nosi. Budimpešta će se narednih nedelja, tokom pregovora, boriti da se kloni tog ludila, od snabdevanja oružjem, obuke ukrajinske vojske pa sve do prikupljanja tih 100 milijardi dolara za rat", dodao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je dodao da sa takvim planovima, kao i odlukom o stvaranju misije za koordinaciju obuke ukrajinske vojske i slanja oružja u Kijev, NATO prelazi sopstvene crvene linije.

On je ranije izjavio da je zapadne političare u protekle dve godine uhvatilo ludilo do te mere da pričaju o slanju trupa u Ukrajinu i nuklearnom ratu.

"Zapadnoevropsko vojno ludilo je ušlo u novu dimenziju i pretvorilo se u neku vrstu opsesije nuklearnim ratom", kazao je Sijarto i podsetio na izjavu predsednika Francuske o mogućem slanju trupa NATO-a u Ukrajinu i predsednika Poljske o mogućnosti nuklearnog rata.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR