Glas Javnosti

Severnoj Koreji preti glad, Pjongjang odbija "otrovnu bombonu" strane pomoći

Svet
Autor: Glas javnosti

Vesti iz Severne Koreje navode na zaključak da ovoj zemlji ponovo preti glad, ali Pjongjang odbija da pusti predstavnike Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (UN) da uđu u zemlju, navodi Ekonomist.

Prema severnokorejskim medijima, pomoć UN predstavlja „otrovnu bombonu” koja vređa „nacionalnu čast i ponos”.


Južnokorejska agencija za razvoj poljoprivrede procenjuje da je Severna Koreja prošle godine proizvela samo 4,5 miliona tona hrane, što nije dovoljno za 26 miliona stanovnika Severne Koreje.


Svetski program za hranu UN je 2019. godine procenio da je Severnoj Koreji potrebno više od 5,7 miliona tona hrane godišnje za prehranu sopstvenog stanovništva.

Loši vremenski uslovi i nadolazeća suša će verovatno pogoršati ionako zabrinjavajuću situaciju.

Ujedinjene nacije procenjuju da je između 2019. i 2021. godiine, 42 odsto građana Severne Koreje bilo neuhranjeno.

Velika glad u Severnoj Koreji je tokom devedesetih godina prošlog veka odnela živote najmanje 200.000 ljudi, a prema nekim procenama je pravi broj žrtava bio tri miliona, navodi Ekonomist.

Analitičar Instituta Piterson za međunarodnu ekonomiju Lukas Rengifo-Keler, tvrdi da Pjongjang „sigurno još nije u toj situaciji” nalik na devedesete, ali da će u kratkom vremenskom periodu „biti na tom nivou”.


Južna Koreja je ponudila pomoć severnom susedu, uz uslov da Pjongjang pristane na nastavak pregovora o svom nuklearnom programu, ali za režim Kim Džong Una će oružje uvek biti važnije od hrane.

Glas javnosti/Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR