Glas Javnosti

Severna Koreja ima "smrtonosne odgovore" ako se Američke pretnje nastave

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon što je u subotu ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je pala u Japansko more, Severna Koreja je u ponedeljak ispalila još dve balističke rakete. Pjongjang se oglušuje o odluku UN-a prema kojoj mu je zabranjeno testiranje interkontinentalnih balističkih raketa. U prvi plan je iskočila Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una

Severna Koreja je danas, u ponedeljak, tvrdi Pjongjang, ispalila dve probne balističke rakete. Japanska obalska straža kaže da ih je bilo tri i da su sve pala izvan japanske privredne zone. Zbog učestalog ispaljivanja balističkih raketa Severne Koreje, od kojih neke mogu da nose i nuklearni arsenal, japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida je zatražio hitno zasedanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U subotu je severnokorejska vojska, kao odgovor na združene, godišnje američko-južnokorejske vojne vežbe, ispalila interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je pala u blizini drugog po veličini japanskog ostrva Hokaido.

Pjongjang se oglušuje o oduku UN-a prema kojoj je se Severnoj Koreji zabranjuje testiranje balističkih raketa. Njen razvoj interkontinentalnih balističkih raketa je pre svega uperen rotiv Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovije testiranje balistističkih raketa Pjongjang je objavio kao vojnu vežbu “iznenađenja”, kao dokaz sopstvene sposobnosti “da smrtonosno uzvrati nuklearni udar”. Prema državnoj agenciji KCNA raketa Hwasong-15 je po naređenju Kim Džong Una bila ispaljena u subotu u 17.22 po lokalnom vremenu sa aerodroma u Pjongjangu.

Protekle godine je Severna Koreja ispalila više od 90 baalističkih raketa različitog dometa, 7 samo u decembru 2022.

Upozorenje sestre Kim Džong Una

Kim Jo Džong, sestra Kim Džong Una, je u subotu bila upozorila na "povećano prisustvo SAD“ na Korejskom poluostrvu.

"Brižljivo razmatramo uticaj koji to ima na bezbednost naše države“, rekla je Kim Jo Džong, te da učestalost korišćenja Pacifika "kao poligona za pucanje“ zavisi od ponašanja američkih oružanih snaga. A Severna Koreja raspolaže "zadovoljavajućom“ raketnom tehnologijom, pa će se sada koncentrisati na povećanje broja raketa.

"Pratimo svaku akciju naših neprijatelja i odgovorićemo snažno na svaki neprijateljski čin", navela je Kim Jo Džong u saopštenju i zapretila da će severnokorejske interkontinentalne balističke rakete biti usmerene ka Vašingtonu.

Pjongjang raspolaže interkontinentalnim raketama koje mogu da dobace do severnoameričkog kopna, a Zapad optužuje Kim Džong Una da razvija nuklearni arsenal.-izvor Vreme

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR