Glas Javnosti

SAHRANJEN KOLIN PAUEL: Desetine zvaničnika na POGREBU

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi afro-američki državni sekretar u istoriji SAD Kolin Pauel, sahranjen je, a pogrebu su prisustvovali brojni zvaničnici.

Porodica, prijatelji i bivše kolege okupili su se u petak u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu da bi odali počast Pauelu, nekadašnjem načelniku generalštaba oružanih snaga i prvom diplomati SAD.

Na sahrani su se okupili zvaničnici i prijatelji sa različitih delova političkog i vojnog spektra,a među njima su bili bivši predsednici DŽordž Buš mlađi i Barak Obama, bivši državni sekretari DŽejms Bejker, Kondoliza Rajs i Hilari Klinton, bivši sekretar odbrane Robert Gejts i sadašnji načelnik združenih generalštaba Mark Mili, kao i drugi vojni lideri, prenosi Glas Amerike.

Predsednik DŽozef Bajden je takođe prisustvovao sahrani, ali nije držao govor.

Dvojica bivših predsednika nisu došla na sahranu, Bil Klinton, koji se oporavlja od infekcije, i Donald Tramp koga je Pauel više puta kritikovao.

Govore su održali Medlin Olbrajt, Pauelova neposredna prethodnica na mestu najvišeg diplomate zemlje, Ričard Armitidž, Pauelov zamenik u Stejt departmentu sa kojim je takođe služio u Pentagonu za vreme Reganove adminitracije, kao i Pauelov sin Majkl.

Pauel je preminuo 18. oktobra od komplikacija povezanih sa kovidom, u 85. godini.

Bio je vakcinisan protiv korona virusa, ali je njegova porodica saopštila da mu je imuni sistem bio ugrožen zbog mijeloma, raka krvi od koga se lečio.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR