Glas Javnosti

PREMINUO KOLIN PAUEL OD POSLEDICE KORONE, prvi najviši čin za Afroamerikanca u vojsci SAD

Svet
Autor: Glas javnosti

Kolin Pauel, 65. američki državni sekretar, preminuo je od koronavirusa u 84. godini. Njegova porodica je zahvalila bolnici "Volter Rid" zbog "njihove brižne nege".

Na mestu državnog sekretara je bio od 2001. do 2005. za vreme predsednika Džordža Buša.

Pauel je postao četvrti najviši ne-belac u istoriji vladinih službi i prvi Afromerikanac u izvršnoj vlasti, a pre toga je bio najviši Afroamerikanac u vojsci SAD. Kao general Vojske SAD, Pauel je takođe služio kao savetnik za nacionalnu bezbednost (1987—1989) i načelnik združenog generalštaba (1989—1993).

- General Kolin L. Pauel, bivši državni sekretar, preminuo je ovog jutra zbog komplikacija od kovida 19. Izgubili smo izvanrednog čoveka, divnog muža, oca, deku i velikog Amerikanca - objavila je njegova porodica na Fejsbuku, dodavši da je bio revakcinisan.

  

Pauel je bio profesionalni vojnik, koji je prešao u politiku nakon rata u Vijetnamu i postao je prvi nacionalni savetnik tokom mandata predsednika Ronalda Regana.

CNN podseća da se njegova popularnost podseća nakon pobede američke koalicije u Zalivskom ratu, a devedesetih se verovalo da je vodeći kandidat da postane prvi Afroamerikanac predsednik SAD.

Kada je na Ameriku izveden teroristički napad 11. septembra 2001. godine, Pauel je bio u Limi na sastanku sa peruanskim predsednikom AlehandromToledom. Nakon napada, njegov posao je bio od kritične važnosti da rukovodi vezama Amerike sa drugim zemljama kako bi se osigurala stabilna koalicija u borbi protiv terorizma.

Ipak, bio je na meti velikih kritika kada je gradio slučaj zahvaljujući kome je izvršena invazija na Irak 2003. godine. Iako je prvobitno govorio da su sankcije, nametnute Bagdadu, srečile Irak da razvije oružje za masovno uništenje, priklonio se Bušovoj administraciji koja je bila odlučna da skloni Sadama Huseina.

Pauel je bio oženjen Almom Džonson od 1962. godine, a iza sebe je ostavio i sina Majkla i ćerku Lindu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR