Glas Javnosti

RUSKI TENKOVI T-72 NA GRANICI AVGANISTANA: Zauzeli odbrambene položaje! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih u blizini Dušanbea i Bahtara, prebačeno je na poligon Harb-Maidon na avganistanskoj granici, javljaju ruski mediji.

Tenkovi T-72 su se ukopali i zauzeli odbrambene položaje. Posle odluke Sjedinjenih Država i NATO-a da se povuku iz Avganistana i napredovanja talibana u svim pravcima, Rusija je najavila da će zaštititi svoje saveznike i sprečiti mogući rat ili talibanski uticaj na zemlje Centralne Azije koje se graniče sa tom državom i Moskvu smatra ih sferom uticaja.

Tadžikistan je zatražio vojnu pomoć kao deo proruskog vojnog saveza ODBK (Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti) zbog tenzija u Avganistanu. Pored toga, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon najavio je, do sada, delimičnu mobilizaciju rezervnih snaga vojske i poslao još oko 20.000 rezervista na granicu.

Rusija iskorištava situaciju i ojačala je svoje vojno i političko prisustvo u Tadžikistanu i čitavom regionu. Ovih dana u Uzbekistanu, u regiji Surhandarin, ruska i uzbekiska vojska započinju vojne vežbe duž južne granice sa Avganistanom, a početkom avgusta već su najavljene rusko-uzbečko-tadžikističke vojne vežbe.

Poslednjih dana, mnogi Avganistanci, uključujući mnoge vojnike lojalne vlastima u Kabulu, tražili su utočište u Tadžikistanu zbog talibana, što je izazvalo izbegličku i humanitarnu krizu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je pomoć "srednjoazijskim saveznicima", ali je uz opasnost od talibana i uticaj Islamske države rekao da se sa "radikalnom islamskom opasnošću" povećava i "opasnost od droga".

Naime, Tadžikistan je na putu avganistanskog opijuma, a to je jedan od glavnih izvora finansiranja talibana. Lavrov je povlačenje američkih snaga iz Avganistana proglasio "američkim porazom i fijaskom", a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao da je "odgovor na to pitanje očigledan".

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR