Glas Javnosti

BRITANSKI LAKI TENKOVI SA GREŠKOM: Dali 4,5 milijardi dolara na oklopna vozila koje ne mogu da pucaju u pokretu

Svet
Autor: Glas javnosti

Uprkos tome što je mobilnost od presudne važnosti u savremenoj doktrini ratovanja, Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu.

Prema izveštaju Tajmsa, koji je preneo RT oklopno vozilo „ajaks“ ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona. Toliko dobar utisak da je tadašnji prvi čovek Dauning strita 10 odlučio da, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika, naruči 589 tih tenkova.

U međuvremenu rokovi isporuke su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila. Tajms, međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.

 

„Ajaks“ je oklopno vozilo naoružano sa 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima i namenjen bliskoj podršci pešadiji i izviđačkim jedinicama. Činjenica da ne može puca u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama.

Iako je britanska vlada već je potrošila 3,2 milijarde funti na vozila, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi Tajms nakon uvida u dokumenta ministarstva odbrane.

Kako se navodi parlamentarna tela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR